Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Berichten over Filantropie

  • Filantropie-nieuws van over de grens: juni 2021

    9 juli 2021

    Het Vakblad fondsenwerving richt voor een nieuwe webrubriek de pijlen op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van vrijdag 9 juli 2021:

    Lees meer over "Filantropie-nieuws van over de grens: juni 2021"
  • EESC: Duurzaam en daadkrachtig opveren na de pandemie

    8 juli 2021

    Op het moment van schrijven worden er in Nederland ongeveer een kwart miljoen prikken per dag gezet, loopt de ziekenhuisbezetting terug en kunnen steeds meer faciliteiten open. Kort gezegd: het ziet ernaar uit dat het ergste deel van de coronapandemie langzaamaan voorbij is. Toch heeft het virus de maatschappelijke verhoudingen flink opgeschud de afgelopen vijftien maanden, en dat laat nu zijn sporen na. Ook de goededoelensector heeft stevige klappen moeten incasseren, terwijl de inzet van non-profits ook na de coronacrisis belangrijk blijft. Sterker nog, extra maatschappelijke inzet voor bijvoorbeeld armoedebestrijding, (mentale) gezondheidszorg en de cultuursector lijkt harder nodig dan ooit.

    Lees meer over "EESC: Duurzaam en daadkrachtig opveren na de pandemie"
  • De belangrijkste punten uit de ANBI-brief van staatssecretaris Vijlbrief

    1 juli 2021

    Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij antwoord geeft op een aantal ANBI-gerelateerde vraagstukken. Hij schrijft daarin onder andere dat er onderzoek komt naar de definitie van het ‘algemeen belang’, crowdfundingplatforms in staat zijn de ANBI-status te krijgen en er nieuwe criteria rondom de anti-oppoteis aanstaande zijn. Wij zetten de belangrijkste punten uit de brief op een rijtje:

    Lees meer over "De belangrijkste punten uit de ANBI-brief van staatssecretaris Vijlbrief"
  • Filantropie-nieuws van over de grens: mei 2021

    4 juni 2021

    Het Vakblad fondsenwerving richt voor een nieuwe webrubriek de pijlen op het buitenland. Want ook buiten de grenzen bestaat er natuurlijk een bruisende goededoelenwereld, waar van alles gebeurt dat het vermelden waard is. De internationale round-up van vrijdag 4 juni 2021:

    Lees meer over "Filantropie-nieuws van over de grens: mei 2021"
  • Pamala Wiepking: ‘Als kind wilde ik al professor worden’

    4 mei 2021

    19 maart hield prof. dr. Pamala Wiepking (42 jaar) haar oratie aan de VU voor de leerstoel ‘De maatschappelijke betekenis van goede doelen loterijen’. Ze richt zich op een onderwerp waar nog niet eerder uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar werd gedaan: de effecten op organisaties van unrestricted income (vrij besteedbare bijdragen) of restricted income (bijvoorbeeld projectbijdragen) van vermogensfondsen.

    Lees meer over "Pamala Wiepking: ‘Als kind wilde ik al professor worden’"
  • Coronacrisis raakte kleine goede doelen het hardst, kloof tussen grote en kleine organisaties vergroot

    19 april 2021

    Kleine goede doelen hebben in 2020 de zwaarste klappen gekregen als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit grootschalig onderzoek van toezichthouder goede doelen CBF en onderzoekers van de Radboud Universiteit. In absolute getallen is er meer geld naar de sector gegaan, maar in vergelijking met de jaren voor corona zijn zowel de grote, middelgrote als de kleine organisaties er gemiddeld op achteruit gegaan. Alarmerend is ook de groeiende kloof tussen grote en kleine organisaties.

    Lees meer over "Coronacrisis raakte kleine goede doelen het hardst, kloof tussen grote en kleine organisaties vergroot"
  • Vf 2020: dertien artikelen die je dit jaar gelezen móét hebben

    28 december 2020

    In deze lijst vatten we het beste uit het blad voor je samen. Wat mocht je dit jaar echt niet missen uit het Vakblad fondsenwerving?

    Lees meer over "Vf 2020: dertien artikelen die je dit jaar gelezen móét hebben"
  • Olifanten trekken de aandacht, mieren doen het werk

    18 november 2020

    In fondsenwervingsland woedt een discussie tussen twee stromingen: ‘donor centered fundraising’ versus ‘community centered fundraising’. Volgens het betreffende artikel op de site van Vakblad Fondsenwerving is de ‘donor centered fundraising’ (DCF) de dominante stroming en de ‘community centered fundraising’ (CCF) de criticaster van deze dominante stroming. De discussie is zo verhit geraakt dat denktank Rogare er een discussiepaper over gemaakt heeft. Rogaredirecteur Ian MacQuillin schrijft dat het probleem zich niet makkelijk laat oplossen.

    Lees meer over "Olifanten trekken de aandacht, mieren doen het werk"
  • (On)vermogen

    10 november 2020

    Afgelopen augustus verscheen er een nieuwsbericht op de website van RTL Nieuws dat ik vrij opvallend vond. Het vermogen van de superrijken groeit zo snel dat ze niet in staat zijn om het weg te geven. De Giving Pledge, het initiatief van een aantal superrijken om een groot deel van hun vermogen terug te schenken aan de maatschappij, dreigt te mislukken als de deelnemende miljardairs niet snel een tandje bijzetten. Zo hard kan het dus gaan met vermogensgroei!

    Lees meer over "(On)vermogen"
  • Filantropieklimaat in VS bedreiging voor de democratie?

    10 november 2020

    Een kleine groep miljardairs krijgt een steeds luidere stem in de wereld van de filantropie, waarschuwt het Institute of Policy Studies (IPS). Zonder gerichte interventie zullen miljardairs die aan filantropie doen dusdanig veel macht naar zich toe kunnen trekken dat ze op gelijke hoogte komen te staan met overheidsinstanties. In het rapport ‘Gilded Giving 2020’ schetst het IPS de gevaren voor de Amerikaanse markt en zet het de hervormingen op een rijtje waarvan zij geloven dat ze hard nodig zijn.

    Lees meer over "Filantropieklimaat in VS bedreiging voor de democratie?"
Close