Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Goede Doelen
-
Too Important to Fail: Will only the strong and adaptable survive the pandemic?
The COVID-19 pandemic is proving to be an epoch-making catastrophe. In addition to the tragic loss of so many lives and the ordeal of those who are recovering from the effects of the disease, the social and economic consequences are already staggering. The IMF predicted in June that the world’s GDP will contract by 4.9% in 2020, the worst slump since the Great Depression and the United Nations University’s World Institute for Development Economics Research (WIDER) fears it could push up to half a billion people into poverty.
-
‘Te belangrijk om te falen’: overleven alleen de sterke en flexibele non-profits de pandemie?
De COVID-19 pandemie blijkt een enorme catastrofe te zijn. Bovenop het tragische verlies van zo veel levens en het gevecht van de mensen die herstellende zijn van de ziekte, zijn de sociale en economische consequenties onthutsend. Het Internationaal Montair Fonds (IMF) voorspelde in juni dat het wereldwijde bruto nationaal product (BNP) met 4,9 procent zal krimpen in 2020; wat de grootste inzinking sinds de ‘Great Depression’ van de jaren 30 van de vorige eeuw zou betekenen. Ook vreest het World Institute for Development Economics Research (WIDER) van de United Nations University dat meer dan een half miljard mensen de armoede in worden gedrukt.
-
Keijzer beantwoordt Kamervragen: 'Geen uitzondering goede doelen in telecommunicatiewet'
Vlak voor het zomerreces van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat antwoord gegeven op de Kamervragen rond de wijziging van de Telecomwet. Met die wetswijziging wil Keijzer het aantal ‘irritante’ telemarketing-telefoontjes tot een minimum terugdringen door het huidige opt-out systeem te verruilen voor een systeem waarin men moet aangeven gebeld te willen worden. Uit de schriftelijke antwoorden blijkt dat Keijzer, ondanks de roep van goededoelenorganisaties, de internetconsultatie en de Kamervragen van o.a. CDA, CU, GL, PvdA en VVD, niet van gedachten is veranderd. De reactie van de staatssecretaris in vijf thema’s:
-
Liveblog: De goededoelensector in tijden van corona (20 t/m 24 april)
We gaan opnieuw een spannende week tegemoet; aan de start van de zesde week intelligente lockdown hopen we duidelijkheid te krijgen over hoe lang de maatschappij nog dicht blijft, met alle gevolgen van dien. In dit liveblog doen we verslag van acties, onderzoek, voorlichting en het toekomstbeeld van de goededoelensector. Hoe de goededoelensector op dit punt gekomen is lees je in onze vorige liveblogs, bijvoorbeeld in die van de paasperiode (6 t/m 17 april), of de van 30 mrt t/m 3 april, 23 t/m 27 mrt of de eerste na de uitbraak (16 t/m 20 mrt).
-
Zes coronalessen voor fondsenwervers
Het coronavirus waart door de wereld en is ook aan ons land niet voorbijgegaan. Daardoor komen steeds meer goede doelen voor grote uitdagingen te staan. De behoefte aan hun werk stijgt, maar lagere inkomsten nopen tot ingrijpen. Iedereen kijkt dus naar de fondsenwervers, maar die zien zich geconfronteerd met een beperkter aantal beschikbare mogelijkheden. Toch levert ook deze spannende periode weer enkele wijze lessen op voor fondsenwervers. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet:
-
Geven in Nederland 2020: nog nooit gaven we zo veel aan goede doelen
We hebben er een jaartje langer op moeten wachten, maar vandaag, tijdens de online Dag van de Filantropie, werden de eerste resultaten van het nieuwe onderzoek ‘Geven in Nederland’ bekend gemaakt. Uit het onderzoek van het Centrum Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat het totaalbedrag aan giften nog nooit eerder zo hoog is geweest: Nederland gaf in 2018 in totaal 5,7 miljard euro aan goede doelen.
-
Liveblog: Hoe de goededoelensector met de coronacrisis omgaat (6 t/m 17 april)
Goede doelen beginnen langzaam maar zeker de consequenties van de coronacrisis te voelen en ook belangrijke sectororganisaties ontkomen niet aan aanpassingen aan hun werkwijze. Het coronavirus CoVid-19 levert extra werk op, of juist helemaal geen werk. Één ding is zeker: er staan nog een paar roerige weken voor de deur. Wij houden je met dit liveblog op de hoogte. Hoe de goededoelensector op dit punt gekomen is lees je in onze vorige liveblogs, bijvoorbeeld in die van vorige week (30 mrt t/m 3 april), die week daarvoor (23 t/m 27 mrt) of de eerste na de uitbraak (16 t/m 20 mrt).
-
Liveblog: Het coronavirus in de goededoelensector (30 maart t/m 3 april)
Hoe staat de goededoelensector ervoor na twee weken 'intelligente lockdown' en 'social distancing'? En wat moet er gebeuren als de crisissituatie nóg een paar weken, misschien wel maanden voortduurt? Ook deze week houdt het Vakblad fondsenwerving weer bij wat er tijdens de uitbraak van het coronavirus gebeurt in de goededoelensector. Lees ook de liveblogs terug van vorige week en die week ervoor.
-
Liveblog: Wat de goededoelensector doet in de coronacrisis (23 t/m 27 maart)
De uitbraak van het coronavirus CoVid-19 wordt met de dag ingrijpender. Verschillende goede doelen doen oproepen om handen uit de mouwen te steken, helpen eenzaamheid te verzachten of organiseren online bijeenkomsten. Hun werk is vitaal voor de samenleving. Ook deze week houdt het Vakblad fondsenwerving het belangrijkste coronanieuws in de goededoelensector bij in een liveblog. Lees hier het blog van vorige week.
-
Liveblog: Alles over de impact van het coronavirus op de goededoelensector
Nederland is getroffen door het coronavirus en dat heeft vergaande gevolgen voor de samenleving. De maatschappij moet zich op alle mogelijke manieren aanpassen. Zo ook de goededoelensector en de filantropie. Toch is het werk van de goede doelen ook enorm belangrijk voor de samenleving in deze periode. Vakblad fondsenwerving doet middels dit liveblog de komende weken verslag van al het coronanieuws in de goededoelensector: