Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Artikelen per auteur
-
Als niemand luistert naar niemand
Het klimaat in de wereld maar ook in Nederland lijkt steeds meer te polariseren en te verharden. De spanning tussen Rusland en Europa/ VK/VS neemt toe terwijl in Oekraïne mensen blijven strijden voor hun vrijheid. Spanningen tussen landen, tussen politici en tussen burgers.
-
Fondsenwerven in oorlogstijd in Oekraïne: ‘We have to keep going’
Liudmyla (Luda) Kryzhanovska sprak als laatste spreker bij de Vakdag fondsenwerving over haar werk in Oekraïne: het opzetten van een impact hub in een oude fabriek. Tijdens haar betoog ging het luchtalarm af en werd het beeld op zwart gezet. Mensen in de zaal hielden hun adem in: zo is het om in oorlogstijd te leven. Na een paar minuten kwam Luda weer in beeld vanuit haar schuilplek, met aan haar voeten haar vier jaar oude zoontje. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, ging ze verder met haar toelichting op organisatie Promprylad.Renovation. Het Vakblad vroeg haar eind augustus hoe de situatie nu is in Oekraïne.
-
Het NiNsee vraagt aandacht voor doorwerking van het slavernijverleden
Linda Nooitmeer-Mulder (47) is voorzitter van het NiNsee, geboren in Suriname, heeft Afrikaanse roots en woont sinds haar zestiende in Nederland. Het gaat goed met het NiNsee: het slavernijverleden staat op de agenda. Maar Nooitmeer-Mulder is waakzaam. We hebben een intensief gesprek dat gaat over vooroordelen, institutioneel racisme en uitsluiting van zwarte mensen met een slavernijverleden. En vooral wat er moet veranderen zodat er een gelijk speelveld ontstaat voor zwarte mensen met een Afrikaanse achtergrond. ‘Er is nog een wereld te winnen. Voor veel instellingen en bedrijven is het nog spannend om geassocieerd te worden met het slavernijverleden: een Keti Kotifeest financieel ondersteunen, dat is leuk. Maar een bijeenkomst die specifiek gaat over dit beladen dossier, dat is nog vaak een brug te ver. De afgelopen zomer zijn daar gesprekken over gevoerd en het is opvallend dat ook bij de grote fondsen op dat gebied nog sprake is van koudwatervrees.’
-
Data Inside Q1-2 2022: Oorlog Oekraïne en Giro555-actie hebben grote invloed op giften
Vf publiceert in samenwerking met Data Inside regelmatig een monitor op basis van de giftdata van ongeveer twee miljoen particuliere donateurs. Deze update gaat over het eerste half jaar van 2022. Een interessant half jaar, met daarin een landelijke Giro555-actie. We onderzoeken het geefgedrag van donateurs over verschillende wervingskanalen en organisatietypes.
-
Opinie: Onderdeel van de oplossing?
Onze samenleving lijkt momenteel te grossieren in crisissen. Van woningnood naar wooncrisis, van boerenprotest naar stikstofcrisis, van duurzaamheid naar klimaatcrisis. Er is veel aan de hand in de wereld, dat is duidelijk. Maar als ik teveel naar het nieuws of naar talkshows kijk denk ik: hoe gaan we dit allemaal oplossen? Is er perspectief? Waar zit het lichtpunt?
-
Barry Schep over fondsenwerving: ‘Een partnerschap bespreken duurt lang, maar is ook veel langer van waarde’
In Vakblad fondsenwerving zetten we de fondsenwervers centraal, met persoonlijke verhalen over wat hen beweegt, waarom ze dit werk doen en hun organisatie kozen. Deze keer: oud-topkorfballer Barry Schep, nu manager partnerships bij het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV), de organisatie die 85.000 korfballende Nederlanders bedient. In zijn functie houdt hij zich bezig met evenementen, sponsoring en partnerschappen.
-
De waarde van de CBF-Erkenning voor goededoelenorganisaties: zeven tips voor het aanvragen van de Erkenning
Sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016 is de CBF-Erkenning de standaard voor betrouwbaarheid en kwaliteit geworden voor goede doelen. Inmiddels zijn bijna zevenhonderd goededoelenorganisaties erkend. Elk in Nederland gevestigd goed doel dat een maatschappelijke hoofddoelstelling heeft en fondsen werft, kan de Erkenning aanvragen bij het CBF. In het najaar van 2021 hebben het onderzoeksbureau Effectmeting en bureau Offspring in opdracht van de Stuurgroep Erkenningsregeling 1 onderzoek gedaan naar de Erkenningsregeling onder het Nederlands publiek, erkende en niet-erkende organisaties. De evaluatie heeft geleid tot een veelheid aan bevindingen. In dit artikel wordt ingegaan op de respons van en het belang voor de kleinere goede doelen.
-
Shrinking Space for Dutch Civil Society
Af en toe duiken er dossiers op waarbinnen wantrouwen van de overheid richting de Nederlandse burger zorgt voor onrust, onbegrip en woede, zoals de Toeslagenaffaire. Ook het maatschappelijk middenveld kent hiervan haar eigen voorbeelden. Erik Boerrigter van Partin maakt zich zorgen hoe de FATF-richtlijnen de ruimte voor het maatschappelijk middenveld beperkt.
-
Hoe fondsenwerving de agrarische (zorg)sector toekomstbestendig kan maken
De agrarische sector komt regelmatig in het nieuws als het gaat om stikstof en boerenprotesten. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen die plaatsvinden op boerderijen in Nederland (naast Boer zoekt Vrouw). Zorgboerderijen dragen bij aan werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt én richten zich op duurzaamheid. Olivier Hunnik sprak met Trees van der Maat, fondsenwerver bij Stichting Landzijde, en twee zorgboerderijen: Polderpracht en ’t Roode Hart. Een artikel over koeien, geiten, fondsenwerving en innovatie.
-
Estafettecolumn door fondsenwervers: Linda Philipsen
Terwijl de hele wereld tegenwoordig meer en meer draait om marketing en branding – niet alleen bij bedrijven, maar ook bij private zaken zoals Tweede Kamerverkiezingen of zelfs bij oorlogsvoering, waar de Oekraïense president Zelensky de regeringen van alle EU-landen toespreekt met op de doelgroep gerichte boodschappen – levert het woord marketing bij goede doelen nog steeds een nare bijsmaak op.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 15
- 16
- 17
- ...
- 110
- Volgende pagina