Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Opinie
Vakblad fondsenwerving bied naast nieuws uit de sector en onze eigen verdiepingsartikelen ruimte voor opinie. Op deze pagina's vindt je (ingezonden) opiniestukken over filantropie, goede doelen en fondsenwerving in Nederland. Zelf een opiniestuk insturen? In dit artikel lees je hoe het werkt.
-
Wat is er aan de hand bij het Instituut Fondsenwerving?
De afgelopen maanden ben ik benaderd door kritische IF-leden die zich grote zorgen maken over de wijze waarop het IF wordt bestuurd. Het IF komt voort uit het IsF en het door mij in 1994 opgerichte Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (NGF). Nader onderzoek maakt duidelijk dat er aanleiding is voor de vraag of het IF slecht wordt bestuurd. Op een moment dat de filantropische regelgeving ingrijpend wordt gewijzigd, zou het IF optimaal moeten functioneren.
-
Validatiestelsel of revalidatiestelsel?
De filantropische sector is nu al weer een tijd bezig om een validatiestelsel te bedenken. Dat is een soort systeem dat ervoor moet zorgen dat er zo weinig mogelijk misgaat, zodat het vertrouwen van het publiek in de goede doelen niet verdwijnt.
-
Open brief zomer 2014
Maarten de Vries is voormalig directeur van Wilde Ganzen en redacteur van Vakblad fondsenwerving. Deze brief is eerder per e-mail verspreid en redactioneel iets aangepast aan de inmiddels verstreken tijd. Maarten schreef deze brief op persoonlijke titel.
-
De autonomie van de onvrede over goededoelenloterijen
Als je een goed doel opricht dat er in slaagt om jaarlijks enkele tienduizenden euro's op te halen en zinvol te besteden aan belangrijke lokale initiatieven, dan is er geen mens die zich er druk om maakt
-
Ministerie van OCW doet de cultuursector tekort
Afgelopen jaren werd fors bezuinigd op cultuur. Maar het Ministerie van OCW schreef bij wijze van ondersteuning een regeling uit voor culturele instellingen. Een goede zaak, maar door de uitvoering van de regeling wordt de cultuursector juist tekortgedaan.
-
Commissie De Jong: op naar de 'geconditioneerde zelfregulering'
Toen Jordan van Bergen in het januarinummer van Vakblad Fondsenwerving met zijn sombere voorspellingen (klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2) kwam over de rol van de overheid, had ik niet gedacht dat hij zo snel al gelijk zou krijgen. Ik had trouwens ook nooit gedacht nog eens gevoelens van heimwee te krijgen, alleen al bij de gedachte dat het Centraal Bureau Fondsenwerving in de huidige vorm gaat verdwijnen. Zoveel bereikt als fondsenwervingssector. Zo weinig respect ervoor.
-
Minder betrokkenheid, meer toezicht: de rol van de Nederlandse overheid in de non-profitsector
Dat er voor vele miljarden moet worden bezuinigd is bekend. Er vindt echter op dit moment in Nederland in de non-profitsector een omslag plaats die zijn weerga niet kent. De doorsnee burger heeft er nauwelijks benul van.
-
CBF drijft spot(je) met goede doelen
Shot vanuit huis, door voordeur naar buiten, gericht op blije dame (rood jasje).
Voiceover: "Dit is iemand die werft voor een goed doel dat te vertrouwen is."
Shot vanuit huis, door voordeur naar buiten, gericht op andere blije dame (blauw jasje).Voiceover:
"En dit is iemand die werft voor een goed doel dat niet te vertrouwen is."Voiceover vervolgt:
"Lastig he?"
"Goede doelen met het CBF-keurmerk, voldoen aan strenge kriteria."
"Weet waarvoor je geeft."
"Kijk op cbf.nl" -
Goededoelenlot of noodlot?
De Goede Doelen Loterijen hebben een positief imago. Als je wint dan is dat leuk. Win je niet, dan winnen in elk geval de goede doelen. Dat is ook de manier waarop we in het algemeen kijken naar de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij: positief en vrolijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Het enorme succes van de afgelopen twee decennia onderstreept dat positieve beeld: het lijkt niet meer stuk te kunnen. Dat is een goed bericht voor al die goededoelenorganisaties die door de Goede Doelen Loterijen worden ondersteund. Helaas moeten we dat beeld nuanceren.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende pagina