Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Opinie
Vakblad fondsenwerving bied naast nieuws uit de sector en onze eigen verdiepingsartikelen ruimte voor opinie. Op deze pagina's vindt je (ingezonden) opiniestukken over filantropie, goede doelen en fondsenwerving in Nederland. Zelf een opiniestuk insturen? In dit artikel lees je hoe het werkt.
-
"Besloten register donateursgegevens verhoogt transparantie"
Er is al veel gezegd en geschreven over het conceptwetsvoorstel 'Transparantie maatschappelijke organisaties' van minister Sander Dekker, ook op de site van het Vakblad fondsenwerving. Nu doet Maiko van Bakel, PwC-expert maatschappelijke organisaties en promovendus Tilburg University, met een blog op de website van PwC een duit in het zakje. Volgens hem is er een alternatief om het doel van de minister te bereiken.
-
Waarom maken goede doelen zich niet druk over hun communicatiekanalen?
Ontluisterend was het! Het gemak waarmee het belang van het kanaal telemarketing voor de inkomsten van goede doelen (en andere organisaties) opzij werd gezet ten faveure van de beheersing van consumentenirritatie. Van de zes Kamerleden, die aan het Algemeen Overleg van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat deelnamen, hadden er vijf geen enkel probleem mee dat Staatssecretaris Mona Keijzer, zonder enig gedegen onderzoek naar de effecten op de inkomsten voor goede doelen, de opt-in bij telemarketing doorvoert. Kamerlid Moorlag van de PvdA probeerde nog even extra gas te geven door ook weer het bel-niet-aan-register op de kaart te zetten. Keijzer ging er nu niet in mee.
-
Wat vermag de filantropie?
Deze column was het slotwoord van de WRR-conferentie op 21 februari 2019 in het Vredespaleis in Den Haag, geschreven en uitgesproken door René Bekkers.
-
De rijksten mogen blij zijn dat ze de portemonnee mogen trekken
Deze column werd uitgesproken op de WRR-conferentie op 21 februari 2019 in het Vredespaleis in Den Haag, door Jos van Hezewijk.
-
Zou het onethisch zijn om niet om een voldoende hoge gift te vragen?
Wie is voor jou als fondsenwerver je belangrijkste belanghebbende? Denk daar eens over na. Wellicht hoeft dat helemaal niet. Want het zijn je donateurs, toch? Niet verrassend natuurlijk. Voor professionele fondsenwervers staan de donateurs centraal. Dat wordt vaak aangeduid met vaktermen als donor-focused, ‘relationship fundraising’ of zelfs ‘donor love’.
-
Meer irritatie met plannen Mona Keijzer
Na de aankondiging van staatssecretaris Mona Keijzer om het Bel me niet-Register te vervangen door een opt-insysteem lijkt onze sector wakker te schrikken. Op meerdere plaatsen ontstaan initiatieven om te voorkomen dat de goede doelen te lijden krijgen onder een nieuwe wet die ons nog verder zal beperken in onze communicatie met het publiek.
-
Meer dan tien miljoen euro en duizenden part-timebanen
Om een idee te krijgen van de belsector voor goede doelen: er zijn ongeveer zeven contactcenters die zich uitsluitend bezighouden met bellen voor fondsenwervende non-profits. Daarvoor zijn zo’n duizend call agents actief. Daarnaast zijn er nog pakweg twintig bureaus die, naast het bellen met een commerciële boodschap, ook voor goede doelen werken. Daarvoor werken naar schatting tweeduizend bellers.
-
Kennis is Cruciaal
De wereld van de filantropie bestaat uit zeer diverse organisaties. Ze zijn uiteraard bijna altijd klein gestart met een of enkele enthousiastelingen, die voor hun zaak alles uit de kast haalden. Veel organisaties blijven klein. Soms omdat de doelstelling te weinig mensen aanspreekt. Maar ook omdat het niet lukt het in principe wel aanwezige maatschappelijk draagvlak te creëren. Een minderheid slaagt er wel in om te groeien. En met de groei komen dan ook de personeelsleden.
-
Concurrentie in de fondsenwerving
Concurrentie? Dat is een vies woord voor de commerciële markt, hoor ik je denken. Dat is iets waar wij in de goededoelenwereld niets mee te maken hebben.
-
Is vijf miljoen de moeite niet waard?
Na de veertiende Serious Request lazen we in heel wat commentaren over de teleurstellende opbrengst van ruim vijf miljoen euro. Reclameman en Volkskrantcolumnist Jan Bennink blogde op spreekbuis.nl (vakbladfw.nl/2ogfQsy) over het Glazen Huis dat aan scherven ligt en stelde voor om eens bij onze zuiderburen te kijken, hoe het beter kan.