Giva Sverige, een Zweedse fondsenwervende vereniging, heeft nieuwe richtlijnen ontwikkeld over het ethische gebruik van afbeeldingen van kinderen als deel van de fondsenwervende uitingen. Zij ontwikkelden de richtlijnen met de Zweedse takken van War Child en SOS Kinderdorpen en spraken met een aantal op kinderen gerichte nonprofits zoals Clowns without Borders, Plan International Zweden en Save the Children. Wat kan wel, en wat kan niet meer anno 2022?
Er werd onder andere gevraagd of er rekening gehouden wordt met de rechten van kinderen in fondsenwervende uitingen en de verantwoordelijkheden die de sector op dat gebied heeft. Dergelijke discussies worden ook gevoerd in relatie tot de beeldvorming van de ‘witte redder’ in bijvoorbeeld ontwikkelingshulpcampagnes.
Lijst van problematische afbeeldingen
In de richtlijn staat onder andere een lijst met afbeeldingssoorten die als bijzonder problematisch worden gezien en daarom vermeden moeten worden. Het gaat dan voornamelijk om beelden van naakte, overleden of hulpeloos gewonde kinderen, of geseksualiseerde beelden van kinderen. Ze maken daarbij ook onderscheid tussen verschillende gradaties: een foto van een kind met een gipsbeen kan bijvoorbeeld acceptabel zijn, maar een foto van een kind met een open wond niet.
‘Met de richtlijn willen we de kennis over het probleem delen, een startpunt zijn voor organisaties die hun eigen richtlijnen willen ontwikkelen of herzien. De richtlijnen moeten een gemeenschappelijk minimumniveau van ethische praktijken in de nonprofitsector aanmoedigen,’ aldus de secretaris-generaal van Giva Sverige, Charlotte Rydh.
De richtlijn is gratis te verkrijgen via de site van Giva Sverige (voorlopig alleen in het Zweeds).
--
Dit bericht verscheen eerder in Kort en Goed in het Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 4, dat in september 2022 uitkwam.