Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Vf 18-2
-
De enorme mogelijkheden van het medium telefoon
Voor veel fondsenwervers is de telefoon een medium waarmee je telemarketing bedrijft. Er worden wervings-, heractiverings- of upgradecampagnes georganiseerd en dat levert simpelweg extra fondsen op met een acceptabele terugverdientijd. En daarmee is natuurlijk niets mis. Maar de telefoon is geschikt voor zoveel meer dan dat.
-
Tijd voor een nieuwe carrière van twee oude rotten: Herman Vransen en Odette Paauwe
Herman Vransen – bekend van PSI Vransen – ging vorig jaar met pensioen, na een lange en succesvolle carrière als ondernemer in direct marketing voor onder andere goede doelen. Odette Paauwe-Insinger ging met pensioen na eveneens een lange en succesvolle carrière in de wereld van de trombosediensten, met als laatste functie directeurbestuurder van de Trombosestichting Nederland. Tijd voor een nieuwe carrière?
-
Het is tijd om het roer om te gooien: van verzakelijking naar vermenselijking
Kiezers klagen dat ze stemvee zijn en donateurs voelen zich nogal eens een financiële melkkoe. Dat gebeurt als ngo’s transactiegericht zijn en niet relatiegeoriënteerd. Ze zoeken wel verbinding met de bankrekening van donateurs maar niet met hun waarden, zorgen, emoties en overtuigingen. Tijd om het roer om te gooien en in fondsenwerving niet verder te verzakelijken maar juist te vermenselijken!
-
De doelomschrijving van de ANBI en haar Belgische tegenhanger
Wie actief is in de non-profitsector gaat vroeg of laat op zoek naar een geschikte rechtsvorm om zijn nobele activiteiten in goede banen te leiden. Maar welke rechtsvorm is hiervoor het meest geschikt, en hoe zit dat eigenlijk in België?
-
Erkenning
Begin jaren negentig kwam Chiel Wester, toen directeur CBF, naar me toe. Ik had net het Genootschap van Fondsenwervers opgericht en meegeholpen met de oprichting van wat nu Goede Doelen Nederland is. Het CBF ging zijn subsidie kwijtraken en zocht naar een nieuwe bron van inkomsten. Nu waren er in die tijd diverse grote, vooral Amerikaanse goede doelen die een Nederlandse vestiging oprichtten. Die werkten zo dat het publiek zelden verschil zag met de Nederlandse goede doelen, die op hetzelfde terrein opereerden. Look-a-likes werden die nieuwkomers genoemd en dat was niet vriendelijk bedoeld. -
Vertrouwen als basis voor het toezicht op de filantropie
Bij zijn afscheid als interim-directeur van het CBF, op 1 maart 2016, hield Dedan Schmidt een bevlogen speech, die blijk gaf van vertrouwen in het vermogen van de fondsenwervingssector om zichzelf op orde te houden. -
Peer-to-peer fondsenwerving steeds succesvoller
Peer-to-peer fondsenwerving zit in de lift. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van PeerWorks Consulting. Waar sommige, meer traditionele vormen van fondsenwerving wereldwijd onder druk staan, wordt peer-to-peer fondsenwerving steeds succesvoller. -
Er waait een nieuwe wind door het CBF
Met de recente berichtgeving over de nieuwe erkenningsregeling lijkt er een nieuwe wind door het CBF te waaien. Nu Roline de Wilde is aangetreden als directeur zou je bijna zeggen: een nieuwe lente en een nieuw geluid. Dat mag ook wel, want het CBF was nou niet bepaald de meest populaire instelling in de filantropische sector. -
Anonieme Weldoeners
In de zomer van 2014 worden de inwoners van de Amerikaanse stad San Francisco opgeschrikt door een mysterieus verschijnsel: onbekenden droppen 's nahcts op allerlei plaatsen enveloppen die gevuld zijn met... dollarbiljetten.
-
Een grote leider kan donateurs aan zich binden
De tijd dat alles vanzelf leek te gaan is voorbij. We moeten harder werken dan ooit om de fondsen die we nodig hebben, binnen te halen. Dat maakt ons kwetsbaar voor beschuldigingen over onze fondsenwervingsmethodes, zoals we zien in verschillende landen. De mogelijke gevolgen hiervan voor het vertrouwen van de donateurs, en daarmee ons vermogen onze doelstellingen te realiseren, is zorgwekkend. Het gaat immers niet alleen om geld, maar om mensen, dieren en het milieu. En in sommige gevallen, letterlijk, om het verschil tussen leven en dood.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina