Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Vf 25-1
-
Ward Stulens over fondsenwerving: ‘Ik zoek altijd naar persoonlijke verhalen bij de natuur’
In Vakblad fondsenwerving zetten we de fondsenwervers centraal: met persoonlijke verhalen over wat hen beweegt, hun visie op de sector en de passie voor het vak. Deze keer: Ward Stulens, coördinator giftenwerving bij het Vlaamse Natuurpunt vzw, dat haar hoofdkantoor in Mechelen (België) heeft. Met aangrijpende direct mailings werft hij fondsen voor de te verwerven natuurgebieden in de vijf Vlaamse provincies. Natuurliefhebbers behoren tot de meest gepassioneerde supporters, merkt hij. Zelf kan hij zijn passie volop kwijt in zijn werk.
-
Segmenteren van digitale klantprofielen: laat zien dat je een olifantengeheugen hebt
Na vijf jaar kwam ik weer eens in Het Kuyltje. Een piepklein broodjeszaakje in de Negen Straatjes in Amsterdam. Onmiskenbare geur van verse vleeswaren. Alsof je een slagerij binnenstapt. Waar van die typische moppentappers met een glas melk en de Telegraaf de wereld (of eigenlijk vooral Ajax) zaten te becommentariëren. Met John, een grote oud-slager, achter de snijmachine.
-
Donateur Janneke Schermers: ‘Al die post ging me tegenstaan’
Voormalig Tweede Kamerlid Janneke Schermers verbaast zich over alle post die ze krijgt van goede doelen. Ze hield twee jaar lang bij wat ze ontving van zo’n 67 organisaties waaraan ze doneert. Voor haar liggen talloze documenten uitgespreid met onder andere een overzicht van alle goede doelen waaraan ze schenkt met het aantal brieven dat ze hebben gestuurd.
-
Een frisse blik: in gesprek met vier ‘nieuwe generatie’ fondsenwervers
Wie op zoek gaat naar een actueel thema in de fondsenwervende sector, komt de afgelopen jaren snel uit bij de vele openstaande vacatures. Er worden steeds meer goede en ervaren fondsenwervers gezocht en deze lijken steeds moeilijker te vinden. En dan moet je als sector naar alternatieven gaan kijken. Net afgestudeerden of mensen met werkervaring in de commerciële sector zijn meer en meer op zoek naar een maatschappelijk verantwoorde baan: zij zouden zomaar de nieuwe generatie fondsenwervers kunnen worden. Wie zijn de jonge en nieuwe fondsenwervers? En hoe kijken zij naar de sector en de toekomst ervan? Een gesprek met de nieuwe generatie: fondsenwerver Gitta de Vries (sinds 2022 werkzaam op het gebied van fondsenwerving), fondsenwerver Naema Abdi (sinds 2022), programma- en projectcoördinator Nicole Mooij (sinds 2019) en fondsenwerver Yolande Zuijdgeest (sinds 2019).
-
Beperking giftenaftrek kan averechts uitpakken
Nu de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, liggen vermogende Nederlanders onder een vergrootglas. Zo vinden bijna zes op de tien Nederlanders dat rijken meer moeten schenken aan goede doelen dan mensen met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson uit april 2022. Met de nieuwe regelgeving voor de giftenaftrek die sinds 1 januari 2023 van kracht is, stimuleert het kabinet de rijken echter niet om meer te schenken. Zij zet royaal geefgedrag van vermogenden juist onder druk door de periodieke giftenaftrek te begrenzen. Hierdoor bestaat het risico dat zij minder aan goede doelen gaan geven.
-
De ban op vrouwelijke werknemers bij ngo’s in Afghanistan: ‘Vrouwen staan lager in de orde dan dieren’
In augustus 2021 namen de Taliban in Afghanistan de macht over van de Amerikaanse bezetters. Sindsdien worden de rechten van vrouwen uitgehold. December 2022 brachten de Taliban bij monde van het ministerie van Economie een ban uit dat vrouwen verbood nog langer bij ngo’s te werken. Wat moet je doen: stoppen, blijven of zijn er andere oplossingen? Het is een duivels dilemma, volgens Pim Kraan van Save the Children Nederland. Een gesprek met diverse betrokkenen over de situatie in Afghanistan en de houding van ngo’s naar de Taliban.
-
Column 25 jaar Vf: Ruimte scheppen
Ons vakblad bestaat 25 jaar. Het was bedoeld om ruimte te scheppen voor artikelen over het vakgebied van fondsenwerving. Het blad zou bijdragen aan de professionalisering van het vak. Evenals in Amerika zou ethisch handelen ook een belangrijk element vormen van die professie. Goedbedoelde giften moeten immers doelmatig en doeltreffend worden besteed.
-
25 jaar
Het Vakblad fondsenwerving bestaat 25 jaar. Gemiddeld schrijven we 110.000 woorden per jaar aan content in het blad, naast alle nieuwsbrieven en website-artikelen. Dat betekent dus minstens 2.75 miljoen woorden over ons vakgebied. Wow!
-
Dit is de opvolger van de acceptgiro: Mijn eenmalige gift
Daar is hij dan: het alternatief voor de goededoelensector voor de verdwijnende acceptgiro. Het afgelopen jaar werd het ontwikkelen van een nieuw papieren betaalmiddel voor donaties een dossier waar de hele sector – van bureaus tot branchegroepen tot goede doelen – in samenkwam. Na maanden van testen en bijschaven is dit het resultaat: Mijn eenmalige gift. Een nieuw formulier om eenmalige machtigingen te verstrekken. De acceptgiro was vijftig jaar lang een begrip. Een vanzelfsprekend en betrouwbaar betaalmiddel. Dat moet Mijn eenmalige gift nu ook worden. Hoe gaat de sector dat bereiken?
-
Crowdfunding door culturele instellingen: onderzoek naar de goede randvoorwaarden
Donatie- en beloning-gebaseerde crowdfunding is in Nederland, financieel gezien, vooral succesvol gebleken in de culturele sector, maar het wordt grotendeels gebruikt door privépersonen.1 Voor veel culturele instellingen is crowdfunding een nieuwe ervaring. Hoe ervaren medewerkers van culturele instellingen het gebruik van crowdfunding? Om hier een antwoord op te geven zijn er vijftien interviews afgenomen bij medewerkers verbonden aan cultuurgerelateerde crowdfundingprojecten, gefinancierd via de crowdfundingplatformen Voordekunst of Creative Funding.