Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Walter van Kaam
-
Vf 2020: Meest gelezen over het coronavirus
We kunnen natuurlijk ook niet om de gebeurtenis heen die niet alleen de goededoelensector, maar de hele wereld vanaf maart heeft ontwricht: de coronapandemie. Wie had ooit kunnen denken dat we het hele jaar thuis zouden zitten, op veilige afstand van onze collega’s, vrienden en familie. Dat er een streep zou gaan door zo goed als alle fysieke evenementen en congressen. Dat fondsenwervende strategieën opnieuw uitgevonden moesten worden, met focus op de telefoon, QR en webinar.
-
Experts over Geven in Nederland deel 1: Walter van Kaam
Nadat de financiering alsnog was rondgekomen, verscheen onlangs met enige vertraging het onderzoek Geven in Nederland 2020. Het is een uitgebreid en grondig onderzoek over het geefgedrag in 2018, dat de moeite van het lezen meer dan waard is. Voor een goed begrip: dat was dus voor de coronacrisis. We vroegen enkele specialisten om commentaar te leveren op de zaken die hen opvielen. Vandaag deel 1: Walter van Kaam over particuliere fondsenwerving.
-
Fondsenwerving in tijden van Corona
De wereld staat op z'n kop. Sinds enkele weken zijn we helaas massaal in de greep van het Corona-virus. En natuurlijk gaan we als fondsenwervers door. Ons werk houdt nooit op, juist nu niet, nu we zo hard nodig zijn. Maar de vraag die veel van ons bezig houdt, luidt: 'Wat kan er nog?'
-
De toekomst van onze branche en ons beroep
Het gebeurt me de laatste weken steeds vaker. Een mailtje, een telefoontje of iemand die het tussen neus en lippen aan me vraagt: 'Wat vind jij nou van het samengaan van Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland?' Tot op heden heb ik gezwegen en er het mijne van gedacht. Maar een uitgesproken mening heb ik wel, en die heb ik toch maar eens getracht te formuleren. Bij deze dus, voor wie er in geïnteresseerd is.
-
Terugblik Vakdag in woord en beeld
Feyenoord staat bovenaan in de Eredivisie, maar dat zal de bezoekers van De Kuip op donderdag 17 november weinig interesseren; ze komen voor de tiende jubileumeditie van de Nationale Vakdag Fondsenwerving.
-
Meer dan honderd miljoen euro uit online- fondsenwerving
We hebben er de mond vol van, maar in veel directiekamers van goede doelen kijkt men elkaar nog altijd glazig aan. Waarom? Als het onderwerp online-fondsenwerving besproken wordt... Wat werkt er nu wel en wat niet? Wat zijn de echte resultaten? Waar moet we het budget inzetten? Deze en vele andere vragen waren voor Walter van Kaam van Sestertius Fundraising Consultancy in 2016 aanleiding om een groot aantal goede doelen te benaderen. Dit om de feiten eindelijk eens op een rij te zetten in een groots opgezet benchmarkonderzoek. We vroegen Walter te rapporteren over de nieuwste versie van zijn onderzoek.
Na een succesvolle en spraakmakende nulmeting in 2016 werd in 2017 het benchmarkonderzoek opnieuw uitgevoerd. De eerste meting had immers aangetoond dat het onderzoek veel waardevolle en bruikbare informatie opleverde. Net als een jaar eerder zijn de resultaten van het onderzoek alleen beschikbaar voor de deelnemende organisaties. Maar speciaal voor Vakblad Fondsenwerving hebben zij opnieuw een uitzondering gemaakt en een deel van de resultaten vrijgegeven. De redactie is deze goede doelen daarvoor erkentelijk.
-
Wie is de eigenaar van het goede doel?
Het Europees recht bepaalt dat vóór 2019 ook stichtingen en verenigingen een Ultimate Benificial Owner moeten hebben geregistreerd. Dit heeft grote gevolgen voor goede doelen en hun bestuurders. Door UBO’s te registreren denkt men te voorkomen dat het financiële stelsel wordt misbruikt voor witwassen, fraude en terrorisme. Maar welke bestuurder wil zo’n zware verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders nemen?
-
Is de sector volwassen geworden?
1993 kan gemarkeerd worden als het begin van de professionalisering van de fondsenwerving. 22 jaar geleden dus. In dat jaar startte de eerste opleiding marketing, sponsoring en fondsenwerving onder leiding van Petra Hoogerwerf. Vakblad Fondsen- werving vroeg daarom aan Petra Hoogerwerf een stuk te schrijven over de ontwikkeling die onze sector heeft doorgemaakt. Haar stelling is dat er veel bereikt is maar dat op een aantal gebieden verder gewerkt moet worden aan professionalisering.