Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Online Fondsenwerving
-
Geven in Nederland 2022: Zes inzichten voor de praktijk
Hoe is het geefgedrag en de maatschappelijke betrokkenheid veranderd in 2020-2021? Welke uitdagingen en mogelijkheden bracht de coronapandemie voor filantropische organisaties? Wat betekent de veranderende context voor geefgedrag in de nabije toekomst? Het Centrum voor Filantropische Studies bracht onlangs de resultaten van haar onderzoek ‘Geven in Nederland 2022’ uit en onderzocht het geefgedrag tijdens de coronacrisis (2020-2021). Daaruit blijkt dat de coronapandemie invloed heeft gehad op het geefgedrag van Nederlanders.
-
Data Inside Q4 2021: groei ten opzichte van 2020 maar groeipercentage daalt verder
Dit jaar publiceert Vf in samenwerking met Data Inside ieder kwartaal een monitor op basis van de giftdata van ondertussen 2,1 miljoen particuliere donateurs. Dit is de vierde update van deze kwartaalmonitor. Eerdere updates zijn hier (augustus 2021), hier (mei 2021) en hier (november 2021) te lezen.
-
Data Inside derde kwartaal 2021: groei inkomsten particuliere donaties neemt verder af
Dit jaar publiceert Vf in samenwerking met Data Inside ieder kwartaal een monitor op basis van de giftdata van ondertussen 2,1 miljoen particuliere donateurs. Dit is de derde update van deze kwartaalmonitor. Eerdere updates zijn hier (augustus 2021) en hier (mei 2021) te lezen.
-
Data Inside tweede kwartaal 2021: groei iets afgezwakt
Dit jaar publiceert Vf in samenwerking met Data Inside ieder kwartaal een monitor op basis van de giftdata van ondertussen 1,9 miljoen particuliere donateurs. Dit is de tweede update van deze kwartaalmonitor. De eerste update (mei 2021) is hier te lezen.
-
Data Inside eerste kwartaal 2021: fondsenwervers hebben geleerd om te gaan met het ‘nieuwe normaal’
Dit jaar publiceert Vf in samenwerking met Data Inside ieder kwartaal een monitor op basis van de giftdata van 1,25 miljoen particuliere donateurs. Dit is de eerste update van deze nieuwe kwartaalmonitor.
-
Online doneeracties weten veel gulle gevers te vinden
Op sociale media vliegen de doneeracties je om de oren. Vaak wordt het streefbedrag met gemak gehaald. Waar komt die vrijgevigheid vandaan?
-
Meer dan honderd miljoen euro uit online- fondsenwerving
We hebben er de mond vol van, maar in veel directiekamers van goede doelen kijkt men elkaar nog altijd glazig aan. Waarom? Als het onderwerp online-fondsenwerving besproken wordt... Wat werkt er nu wel en wat niet? Wat zijn de echte resultaten? Waar moet we het budget inzetten? Deze en vele andere vragen waren voor Walter van Kaam van Sestertius Fundraising Consultancy in 2016 aanleiding om een groot aantal goede doelen te benaderen. Dit om de feiten eindelijk eens op een rij te zetten in een groots opgezet benchmarkonderzoek. We vroegen Walter te rapporteren over de nieuwste versie van zijn onderzoek.
Na een succesvolle en spraakmakende nulmeting in 2016 werd in 2017 het benchmarkonderzoek opnieuw uitgevoerd. De eerste meting had immers aangetoond dat het onderzoek veel waardevolle en bruikbare informatie opleverde. Net als een jaar eerder zijn de resultaten van het onderzoek alleen beschikbaar voor de deelnemende organisaties. Maar speciaal voor Vakblad Fondsenwerving hebben zij opnieuw een uitzondering gemaakt en een deel van de resultaten vrijgegeven. De redactie is deze goede doelen daarvoor erkentelijk.
-
Onlinefondsenwerving: the next big thing in fondsenwerving?
Er wordt veel gezegd en geschreven over onlinefondsenwerving. Al tien jaar wordt die beschouwd als de potentieel grootste bron van inkomsten voor charitatieve organisaties. Maar over de resultaten hullen veel goede doelen zich nog altijd in stilzwijgen. Wat doen ze nu precies, wat is succesvol en wat niet? Wat zijn nu de echte resultaten? En wat is de bewezen manier om het organisatorisch het beste in te vullen? Hoe moet het?
-
“Onze online-inkomsten verdubbelen ieder jaar”
Nieuwe media, onlinestrategie, social networking: de sector heeft er de mond vol van en belooft zichzelf gouden bergen, maar kunnen we deze termen nog wel horen? Want wat houdt het begrip ‘nieuwe media’ in en hoe nieuw is het nu eigenlijk? Zijn wij zelf niet reeds lange tijd volledig verklonken met onze mobiele telefoons en social media? Consumeren we zelf niet al jaren online en zetten we al deze nieuwe mogelijkheden ook niet allang in bij onze fondsenwervingspraktijk? De jongste editie van de Vakbijeenkomst op vrijdag 10 juni 2016 bood ons een mooie gelegenheid het peillood eens uit te werpen bij de fondsenwervers die zich voor deze gelegenheid hadden verzameld in Theater Gooiland te Hilversum. Kom maar op: welke onlinemedia gebruiken jullie? Waar zet je het voor in en schuift het gebruik van Facebook eigenlijk al een beetje? Waar loopt jouw organisatie tegenaan? En hoe maak je er optimaal gebruik van? We kregen evenveel antwoorden als dat we vragen hadden. Over wat ‘nieuwe media’ zijn, reageerde men al zeer verdeeld, maar de diversiteit aan praktijkervaringen met onlinemedia was zo mogelijk nog groter. Dat de onlinedonateur niet op iedereen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende, bleek echter des te meer. Een overzicht.
-
Een like op Facebook is nog geen donatie
Goede doelen en andere fondsenwervende organisaties zijn al enige jaren druk bezig om de sociale media in te zetten als communicatie-instrument. Zo heeft WNF Nederland op Facebook 233.000 likes verzameld en is daarmee het meest gelikete goede doel van Nederland.