Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Tweede Kamer
-
Weinig aandacht voor goede doelen en maatschappelijke organisaties in verkiezingsprogramma’s
Er valt dit jaar iets te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen, die op 22 november 2023 gehouden worden. Met de val van het kabinet Rutte IV en het daaropvolgende vertrek van de premier uit de politiek zien andere partijen grote kansen. Veel partijen verschijnen ten tonele met nieuwe lijsttrekkers en het politiek landschap is opgeschud door de entree van een paar nieuwe toetreders. Het zorgt ervoor dat het aantal kiezers wat nog tussen partijen ‘zweeft’ heel groot is. Maar wat wil de politiek met de filantropische sector? Wat schrijven ze in hun programma’s over bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties, doneren, impact en vrijwilligerswerk? Een inventarisatie van de programma’s van de tien grootst gepeilde partijen.
-
Vf 2021: Alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving
Dit jaar hadden we een groot deel van het jaar te maken met een demissionair en daarmee minder krachtig kabinet. Daarbij vroeg de coronacrisis ook nog een hoop aandacht. Het betekende niet dat er niets is gebeurd op het gebied van wet- en regelgeving voor non-profits. De belangrijkste gebeurtenissen en dossiers op het gebied van legislatie op een rijtje, nog lopend én al afgesloten.
-
Het moment voor (klimaat)verandering is nú
De vierde golf van de corona-pandemie raast over ons land. Die pandemie is ernstig, ingrijpend en onaangenaam. Maar voor de langere termijn biedt die ook kansen. Goedbeschouwd is dit voor goede doelen die zich richten op het milieu, hét moment om die kansen te grijpen.
-
Alle ogen op de formatietafel: branchekoepels presenteren Manifest, campagne en brief naar informateur
Om aandacht de vragen voor de positie van de goededoelensector en het maatschappelijk initiatief tijdens de kabinetsformatieperiode hebben Goede Doelen Nederland en de SBF-partners hun handen uit de mouwen gestoken. De brancheverenigingen hebben een brief gestuurd naar informateur Mariëtte Hamer en een Manifest gelanceerd waarin zij de politiek oproepen om de inzet van stichtingen en vrijwilligers niet te vergeten. Vandaag wordt het Manifest gelanceerd met een website, een campagne op social media en landingswebsite nederlanderswillenhelpen.nl.
-
Telecommunicatiewet is aangepast: het proces van begin tot eind
Met een bescheiden tikje van de hamer opende fungerend voorzitter Aukje de Vries (VVD) op 20 januari 2021 dan eindelijk het Tweede Kamerdebat over de Telecommunicatiewet. Lange tijd was het niet duidelijk of het debat wel door zou gaan. De coronacrisis zorgde eind vorig jaar al een aantal keer voor geforceerd uitstel en de kinderopvangtoeslagaffaire bracht het kabinet vervolgens tot vallen. Na het debat kwam de vaart erin: het wetsvoorstel werd met algemene stem aangenomen en twee weken later werd de wetswijziging concreet toen het als hamerstuk aangenomen werd in de Eerste Kamer. Hoe ging het er de laatste weken van het dossier aan toe?
-
De plannen van de negen grootste politieke partijen voor de non-profitsector
Op 15, 16 en 17 maart zijn er weer landelijke verkiezingen. Welke plannen hebben de negen politieke partijen die volgens de peilingen het grootst zijn als het gaat om maatschappelijke organisaties? Hoe denken zij over de rechten en plichten van non-profits? Wat hebben de partijen te bieden voor goede doelen en fondsenwervende organisaties op bijvoorbeeld het gebied van ontwikkelingssamenwerking, cultuur en vrijwilligersbeleid?
-
Vf 2020: Alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving
De prioriteiten van politiek Den Haag verschilden soms van dag tot dag vanwege de pandemie. Toch is er hier en daar wel wat gebeurd op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste gebeurtenissen en dossiers op het gebied van wet- en regelgeving op een rijtje, nog lopend én al afgesloten.