Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Erkenning
-
Crowdfundingplatforms voor non-profits en particulieren: een vergelijkend onderzoek
Dat crowdfunding nog altijd aan populariteit wint, zal voor niemand in de fondsenwervende sector een verrassing zijn. Het is steeds gemakkelijker geworden om als particulier een actie op te zetten en gelden te werven bij bekenden en geïnteresseerden. Goede doelen maken ook gretig gebruik van de mogelijkheden die er zijn: veel organisaties organiseren digitale collectes die in hun opzet weinig verschillen van crowdfundingsacties.
-
De waarde van de CBF-Erkenning voor goededoelenorganisaties: zeven tips voor het aanvragen van de Erkenning
Sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016 is de CBF-Erkenning de standaard voor betrouwbaarheid en kwaliteit geworden voor goede doelen. Inmiddels zijn bijna zevenhonderd goededoelenorganisaties erkend. Elk in Nederland gevestigd goed doel dat een maatschappelijke hoofddoelstelling heeft en fondsen werft, kan de Erkenning aanvragen bij het CBF. In het najaar van 2021 hebben het onderzoeksbureau Effectmeting en bureau Offspring in opdracht van de Stuurgroep Erkenningsregeling 1 onderzoek gedaan naar de Erkenningsregeling onder het Nederlands publiek, erkende en niet-erkende organisaties. De evaluatie heeft geleid tot een veelheid aan bevindingen. In dit artikel wordt ingegaan op de respons van en het belang voor de kleinere goede doelen.
-
Jaarlijks even stilstaan bij wat er speelt
De Vakdag fondsenwerving van 23 juni is een moment om elkaar weer te ontmoeten, geïnspireerd te worden en te leren. Maar het is ook een jaarlijks moment voor de sector als geheel om stil te staan bij de vraag: hoe staat het met onze professionaliteit en welke kwesties spelen er in de filantropische sector? Toen ik mijn artikel voor het Vakblad over dit onderwerp uit 2017 teruglas, viel me op dat enkele citaten van toen, ook nu aansluiten bij de inhoud van dit Vakblad én bij de opzet van de Vakdag 2022.
-
Harmienke Kloeze, directeur CBF: ‘Van publieksvertrouwen naar samenlevingsvertrouwen’
Directeur Harmienke Kloeze werkt bijna drie jaar bij het CBF. In februari is een campagne gestart om het vertrouwen in goeddoen een impuls te geven met de titel ‘Achter elk Erkend Goed Doel staat CBF’. Tijd voor het Vakblad om Kloeze te interviewen over de nieuwe koers van het CBF.
-
Vf 2020: Alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving
De prioriteiten van politiek Den Haag verschilden soms van dag tot dag vanwege de pandemie. Toch is er hier en daar wel wat gebeurd op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste gebeurtenissen en dossiers op het gebied van wet- en regelgeving op een rijtje, nog lopend én al afgesloten.
-
Belangrijke herschikking in de fondsenwervingsbranche: NLFL verder onder vlag van GDN
De activiteiten van Nederland Filantropieland worden op termijn ondergebracht onder de vlag van Goede Doelen Nederland. Dit werd eind januari bekend gemaakt. Er ontstaat dan één brancheorganisatie voor de inrichting en positionering van de fondsenwervingssector: professionalisering, dienstverlening en belangenbehartiging. Een ingrijpende verschuiving in het filantropische landschap en daarom tijd om aan te schuiven bij de hoofdrolspelers: directeuren Margreet Plug van Goede Doelen Nederland en Marc Petit van Nederland Filantropieland.
-
Vf 2019: wat speelde er dit jaar op het gebied van wet- en regelgeving?
De filantropische sector heeft in 2019 goed van zich (moeten) laten horen in politiek Den Haag en daarbuiten. In theorie kunnen filantropie en overheid elkaar aanvullen, maar de nieuwste wet- en regelgevingsplannen werkten de sector niet altijd in de hand. De belangrijkste casussen van 2019, nog lopend en afgesloten.
-
Feest der (h)erkenning
Zo’n 350 goede doelen mogen zich vanaf 1 juli een erkende fondsenwervende organisatie noemen. dit werd gevierd met het Feest van (h)erkenning in het Friendship Sports Centre in Amsterdam. “Er is erkenning voor de erkenning gecreëerd”, sprak Roline de Wilde, directeur Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). en daar wordt en werd achter de schermen hard aan gewerkt.