Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Geefklimaat
-
Beperking giftenaftrek kan averechts uitpakken
Nu de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, liggen vermogende Nederlanders onder een vergrootglas. Zo vinden bijna zes op de tien Nederlanders dat rijken meer moeten schenken aan goede doelen dan mensen met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson uit april 2022. Met de nieuwe regelgeving voor de giftenaftrek die sinds 1 januari 2023 van kracht is, stimuleert het kabinet de rijken echter niet om meer te schenken. Zij zet royaal geefgedrag van vermogenden juist onder druk door de periodieke giftenaftrek te begrenzen. Hierdoor bestaat het risico dat zij minder aan goede doelen gaan geven.
-
Ervaringen donateurs, vrijwilligers en beneficianten: negen op tien is (meer dan) tevreden
Non-profits weten vandaag de dag hoe belangrijk het is om hun publiek te blijven inspireren en betrekken om relaties op te bouwen en ze te enthousiasmeren. Doel is om zo veel mogelijk mensen hun passie voor het doel te doen ontwaken en ze te behouden voor het werk dat je doet. Non-profits slagen daar goed in, blijkt uit de Nonprofit Experience Index van Salesforce.org. Voor negen op de tien respondenten aan het onderzoek heeft de interactie met het goede doel een goede, of zelfs beter dan verwachte ervaring opgeleverd.
-
De belangrijkste punten uit de ANBI-brief van staatssecretaris Vijlbrief
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij antwoord geeft op een aantal ANBI-gerelateerde vraagstukken. Hij schrijft daarin onder andere dat er onderzoek komt naar de definitie van het ‘algemeen belang’, crowdfundingplatforms in staat zijn de ANBI-status te krijgen en er nieuwe criteria rondom de anti-oppoteis aanstaande zijn. Wij zetten de belangrijkste punten uit de brief op een rijtje:
-
(On)vermogen
Afgelopen augustus verscheen er een nieuwsbericht op de website van RTL Nieuws dat ik vrij opvallend vond. Het vermogen van de superrijken groeit zo snel dat ze niet in staat zijn om het weg te geven. De Giving Pledge, het initiatief van een aantal superrijken om een groot deel van hun vermogen terug te schenken aan de maatschappij, dreigt te mislukken als de deelnemende miljardairs niet snel een tandje bijzetten. Zo hard kan het dus gaan met vermogensgroei!
-
Filantropieklimaat in VS bedreiging voor de democratie?
Een kleine groep miljardairs krijgt een steeds luidere stem in de wereld van de filantropie, waarschuwt het Institute of Policy Studies (IPS). Zonder gerichte interventie zullen miljardairs die aan filantropie doen dusdanig veel macht naar zich toe kunnen trekken dat ze op gelijke hoogte komen te staan met overheidsinstanties. In het rapport ‘Gilded Giving 2020’ schetst het IPS de gevaren voor de Amerikaanse markt en zet het de hervormingen op een rijtje waarvan zij geloven dat ze hard nodig zijn.