Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Berichten over Ontwikkelingssamenwerking

  • Tineke Ceelen: ‘Als je alles kwijtraakt en niemand je wil opnemen, dat is verschrikkelijk’

    7 november 2024

    Op een zomerse dag wandel ik van het station naar het kantoor van Stichting Vluchteling in Den Haag voor een gesprek met directeur Tineke Ceelen (61). Zij werkt daar inmiddels 21 jaar. Ceelen komt met een groep medewerkers uit een vergaderruimte. Wij hebben een uur de tijd, want hierna is er een overleg over Irak waar ze zich ‘graag mee wil bemoeien’. Dus we beginnen meteen.

    Lees meer over "Tineke Ceelen: ‘Als je alles kwijtraakt en niemand je wil opnemen, dat is verschrikkelijk’"
  • Partos-directeur Liana Hoornweg: strijden voor ontwikkelingssamenwerking

    19 december 2023

    Per maart 2023 werd Liana Hoornweg benoemd als de nieuwe directeur van branche-organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Partos. Het werden een aantal bewogen maanden waarin Partos meteen geconfronteerd werd met bezuinigingsplannen en een gevallen kabinet. Nu Hoornweg helemaal geland is, is het tijd voor een goed gesprek over haar visie voor de organisatie, het politieke landschap en de trends in de sector ontwikkelingssamenwerking.

    Lees meer over "Partos-directeur Liana Hoornweg: strijden voor ontwikkelingssamenwerking"
  • Professor Sara Kinsbergen: ‘Particuliere initiatieven zijn geen eendagsvliegen’

    2 november 2023

    Sara Kinsbergen is per juli 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar op het gebied van de rol van burgers in duurzame ontwikkeling aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tot stand gekomen in samenwerking tussen het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen, de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) en Wilde Ganzen. Bovendien is ze lid van de permanente commissie ontwikkelingssamenwerking van de Adviesraad Internationale Vraagstukken voor de regering. Reden genoeg om haar te interviewen over haar onderzoek naar particuliere initiatieven die actief zijn in het buitenland.

    Lees meer over "Professor Sara Kinsbergen: ‘Particuliere initiatieven zijn geen eendagsvliegen’"
  • Niketan: een servet dat tafellaken wil worden

    17 maart 2022

    Niketan heeft na een succesvolle pitch de Impact Challenge Award 2021 gewonnen. Oprichter Antoinette Termoshuizen is als vrijwilliger al 24 jaar dagelijks aan het werk voor Niketan. Een kleine organisatie die tijdens de pandemie het roer snel heeft omgegooid. Ruim vijfhonderd gezinnen konden blijven rekenen op steun. Reden voor een gesprek met deze gepassioneerde oprichter.

    Lees meer over "Niketan: een servet dat tafellaken wil worden"
  • De toekomst van ontwikkelingshulp: #shiftthepower

    13 januari 2022

    Westerse ontwikkelingshulporganisaties moeten transformeren of ze houden op te bestaan’, daar is Moses Isooba, executive director van het National NGO Forum in Oeganda, duidelijk over. Sinds een paar jaar speelt de discussie over de rol van Westerse ontwikkelingshulporganisaties in het Zuiden, onder de noemer #shiftthepower. Zuidelijke organisaties willen meer inspraak over besteding van gelden en vragen om een gelijkwaardige relatie en eigenaarschap. Het gaat niet alleen om het verschuiven van macht van Noord naar Zuid, maar ook van mannen naar vrouwen en naar lokale gemeenschappen. Dat vergt óók dat Zuidelijke organisaties niet alleen afhankelijk zijn van Noordelijke donoren maar zich ook richten op fondsenwerving in eigen land. Een gesprek met Moses Isooba, Kees de Jong en Corine Aartman van Wilde Ganzen.

    Lees meer over "De toekomst van ontwikkelingshulp: #shiftthepower"
  • Opinie: Wat ik heb geleerd van mijn vrijwilligersreis naar India

    15 juli 2021

    Na 2,5 jaar werken voor het Vakblad fondsenwerving heb ik gesprekken gevoerd met allerlei spelers in de sector en heb ik een behoorlijk beeld van de motivaties en werkwijzen van goede doelen kunnen vormen. De laatste maanden probeer ik die nieuwe inzichten steeds meer te gebruiken om te reflecteren op mijn eigen positie en mijn impact in het verleden. Dat blijkt soms best confronterend te zijn. Met de kennis van nu kan ik bijvoorbeeld, terugkijkend op een vrijwilligersreis die ik in 2012 maakte, enig gevoel van schaamte over hoe het toen ging niet meer onderdrukken.

    Lees meer over "Opinie: Wat ik heb geleerd van mijn vrijwilligersreis naar India"
  • Opinie: Op het snijvlak tussen goed willen doen en goed doen

    7 juli 2021

    RTL Nieuws kopte eind vorige maand in: ‘Warren Buffett krijgt zijn geld maar niet weggegeven: nog honderd miljard over’. Het is natuurlijk geweldig dat Buffett al miljarden heeft uitgegeven aan verschillende stichtingen, maar in hoeverre staan al deze goedbedoelde acties van goed willen doen, ook gelijk aan goed doen?

    Lees meer over "Opinie: Op het snijvlak tussen goed willen doen en goed doen"
  • SeeYou Foundation terug naar haar wortels na loskoppeling van Light for the World

    17 mei 2021

    De naam van een goededoelenorganisatie is een van haar belangrijkste krachten. Het is een visitekaartje dat vertelt wat je doet en dat, als je een beetje geluk hebt, uitgroeit tot een begrip in de maatschappij. Toch zijn er altijd wel een paar organisaties die van naam wisselen, bijvoorbeeld omdat ze fuseren met een andere non-profit of hun focus verleggen. Zo ook de Nederlandse tak van Light for the World, die zich per 2021 loskoppelde van de internationale organisatie en als ‘Stichting SeeYou’ voor zichzelf begon. Uit hun ervaringen blijkt dat er achter zo’n naamswisseling veel meer schuilgaat.

    Lees meer over "SeeYou Foundation terug naar haar wortels na loskoppeling van Light for the World"
  • Haagse plannen voor de non-profitsector: SP, ChristenUnie, PvdD

    10 maart 2021

    Op 15, 16 en 17 maart zijn er weer landelijke verkiezingen. Welke plannen hebben de negen politieke partijen die volgens de peilingen het grootst zijn als het gaat om maatschappelijke organisaties? Hoe denken zij over de rechten en plichten van non-profits? Wat hebben de partijen te bieden voor goede doelen en fondsenwervende organisaties op bijvoorbeeld het gebied van ontwikkelingssamenwerking, cultuur en vrijwilligersbeleid?

    Vandaag: de SP, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.

    Lees meer over "Haagse plannen voor de non-profitsector: SP, ChristenUnie, PvdD"
  • Haagse plannen voor de non-profitsector: D66, PvdA & GroenLinks

    9 maart 2021

    Op 15, 16 en 17 maart zijn er weer landelijke verkiezingen. Welke plannen hebben de negen politieke partijen die volgens de peilingen het grootst zijn als het gaat om maatschappelijke organisaties? Hoe denken zij over de rechten en plichten van non-profits? Wat hebben de partijen te bieden voor goede doelen en fondsenwervende organisaties op bijvoorbeeld het gebied van ontwikkelingssamenwerking, cultuur en vrijwilligersbeleid?

    Vandaag: D66, de PvdA en GroenLinks.

    Lees meer over "Haagse plannen voor de non-profitsector: D66, PvdA & GroenLinks"
Close