Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Opinie
-
De geefbereidheid is nog even groot als tien jaar geleden
Een aantal conclusies die prof. dr. René Bekkers trok in een interview dat de uitkomsten van het onderzoek Geven In Nederland 2017 moest duiden en dat te lezen was in de Dikke Blauwe van 4 mei, kon ik niet rijmen met de praktijk zoals ik die ken. Nadat ik in een vorig nummer van het Vakblad het hoofdredactioneel commentaar las van Renée Steenbergen, die eveneens kritisch was, besloot ik deze pagina te benutten om mijn praktische ervaringen te delen.
-
Goede doelen worstelen met crm
Een flink aantal goede doelen ervaart tekortkomingen in hun huidige crm. Een deel daarvan is op zoek naar iets nieuws, maar toch is er ook een deel dat hierin berust. Is er te weinig keus of is het budgettair niet haalbaar om voor de beste oplossing te kiezen? Op het gebied van crm-systemen voor goede doelen is er het nodige gebeurd de afgelopen jaren. Datapartners ging failliet, iFunds stortte zich op overnames en Salesforce verwierf in korte tijd een flink marktaandeel.
-
Verantwoorde transparantie is wel degelijk mogelijk
Stel je dit bericht voor: ‘Winkel besluit doorzichtig glas in zijn etalage te zetten.’ Over transparantie gesproken. En: ‘Onderzoek wijst uit dat een open keuken in een restaurant het vertrouwen in de kwaliteit van de gerechten vergroot.’ Leuk voor de afhaalchinees met zijn schuifluik.
-
Maak ruimte voor filantropie
De filantropie speelt een vitale rol bij de financiering van het maatschappelijk middenveld. Filantropie moet hierbij opgevat worden in de meest brede zin. Het omvat dan het doneren van geld en goederen, het sponsoren van activiteiten en vooral het geven van vrije tijd. Vrije tijd geef je aan je familieleden, vrienden en bekenden, zelden aan de staat en het bedrijfsleven. Maar wel aan georganiseerde verbanden van burgers.
-
De zegeningen van het huidige loterijstelsel
Het kabinet heeft enige tijd geleden aangekondigd om in 2017 nieuwe loterij-initiatieven toe te willen laten. Waarom het dit zo snel wil veranderen en tot welke verbetering dat moet leiden is onduidelijk. Het zou betekenen dat Nederland als eerste en enige land in Europa zijn loterijmarkt openstelt voor buitenlandse aanbieders. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat buitenlandse, grote gokconcerns de Nederlandse markt overspoelen. Want de Nederlandse loterijen zijn groot in fondsenwerven, als loterij zijn zij internationaal bezien piepklein. En dus kwetsbaarder dan het lijkt.
-
De risico's van het vak
Afgelopen juli is er in Engeland enorme ophef geweest rond fondsenwervende telefoongesprekken voor een aantal bekende goede doelen. Journalisten waren undercover gegaan als callcenteragent en deden verslag van wat ze zoal tegenkwamen. Dat was niet veel fraais. In Engeland heeft de kwestie drie dagen achtereen de voorpagina’s gehaald. Met veel schade voor de sector tot gevolg.
-
Eerlijkheid is een gevoelig onderwerp
Bij respondenten met weinig vertrouwen [in goede doelen] neemt […] het vertrouwen flink toe als gevolg van het onder de aandacht brengen van het validatiestelsel. […]
-
Waar is de publiekscampagne nalatenschappen gebleven?
Nederland loopt hopeloos achter als het gaat om publiekscampagnes om het nalaten aan goede doelen te bevorderen. Van 2003 tot 2013 kenden we een brede campagne voor het opnemen van een goed doel in het testament. Het initiatief kwam van de grootste goede doelen, die het gezamenlijk belang zagen van een positievere houding van het publiek tegenover geld doneren via het testament.
-
Vrijwilligerswerk: van oubollig maar goed, naar modern met een luchtje
In het voorgaande artikel hebben we een schets gegeven van de ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk in de afgelopen jaren. We vroegen oud NOV-voorzitter en adviseur van de Goede Doelen Loterijen Marius Ernsting onze lezers te laten weten hoe hij aankijkt tegen de huidige situatie.
-
Een goede branchevereniging: meer dan netwerken alleen
Het Instituut Fondsenwerving is een branchevereniging voor fondsenwervers en anbi's. De vereniging heeft zo'n vierhonderd leden. Spreek je een willekeurige fondsenwerver, dan heeft die vast wel eens van het IF gehoord. Dat betekent niet automatisch dat elke fondsenwerver ook lid wil zijn van het IF.