Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over Vf 15-7
-
De fuck in charity
Eind van het jaar ging het hele land weer te biecht. In de kerk die tegenwoordig zieltjes werft per tv-commercial. Of gewoon thuis bij de haard. We worden collectief week. Blikken twee weken lang terug. Denken na over de zin van het leven. Willen na een jaar nemen ook wel eens geven. En goede doelen – wel goed maar niet gek – spelen zich en masse in de kijker. En waarmee?
-
Handboek nalatenschappen
Het moet zeker tien jaar geleden zijn geweest, dat ik in het klooster van de Congregatie der Passionisten te Haastrecht een workshop bijwoonde van Richard Radcliffe. Er had geen vruchtbaardere plek gevonden kunnen worden voor deze gepassioneerde entertainer.
-
Het wordt niet makkelijker - maar wel leuker!
Wat waren we blij in de 80'er jaren met de opkomst van direct marketing en het medium direct mail. Ik had niet heel veel medestanders in mijn vriendenkring, want die vonden het duur en niet sexy, maar gelukkig was er bij mijn collega’s van the Reader`s Digest en bij veel goede doelen geen enkele twijfel: direct mail were the magic words.
-
Schamen wij ons?
Het is zaterdagmorgen 9.00 uur. Ik lees zojuist in de krant dat er in 2014 veel minder mensen deel zullen nemen aan Alpe d’Huzes. 4000 slechts, tegen 7800 IN 2013. Natuurlijk worden daarbij in het nieuwsbericht de woorden ‘Coen van Veenendaal’ en ‘declaratie twee ton’ gebruikt. Ik voel woede opkomen.
-
SEPA en de aansprakelijkheid van bestuurders van goede doelen
Oh nee, niet weer een betoog over SEPA. Als u als bestuurder van een goed doel van een gokje houdt, kunt u dit overslaan. En als u zich altijd zo goed mogelijk van uw verplichtingen kwijt, en het gaat desondanks een keer verkeerd, dan is er vaak de bestuursaansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer u als bestuurder, wetende dat er bepaalde nieuwe voorschriften zijn, toch tegen die voorschriften in denkt te kunnen handelen, omdat de eventuele door u veroorzaakte schade wel wordt vergoed door de bestuursaansprakelijkheidsverzekering, dan vergist u zich. Dit dacht ik toen ik de nieuwe SEPA-incassocontracten ontving.
-
De 'machtspositie' van de Belastingdienst
Zoals bekend, is het de bevoegdheid van de fiscus om te beoordelen of een instelling die zich bezighoudt met een 'goed doel', kan worden aangemerkt als anbi (met alle voordelen van dien). Deze bevoegdheid is neergelegd bij het 'ANBI-team' van de Belastingdienst.
-
Het dilemma van SEPA-incasso’s
Met ingang van 1 februari 2014 verandert de wetgeving voor de incassomachtiging. Dit is het minder bekende deel van de nieuwe SEPA-wetgeving. SEPA eist namelijk dat voor de uitvoering van iedere incasso een machtiging bestaat, die is voorzien van een handtekening. Een telefoonlog of het aanvinken van een tickbox op een website volstaat niet langer. De handtekening kan traditioneel worden gezet met een pen of elektronisch worden afgegeven. Lastig is het echter, dat er geen instantie is die een elektronische handtekening accordeert.
-
Ontwikkelingen in nalatenschappen bij goede doelen
In dit artikel kijken wij naar de ontwikkelingen van de inkomsten uit nalatenschappen van goede doelen over 2012. De gegevens over 2013 komen in de loop van 2013 ter beschikking. Bron voor de analyse zijn de jaarlijkse cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving aangevuld met gegevens uit jaarverslagen van organisaties.
-
Minder betrokkenheid, meer toezicht: de rol van de Nederlandse overheid in de non-profitsector
Dat er voor vele miljarden moet worden bezuinigd is bekend. Er vindt echter op dit moment in Nederland in de non-profitsector een omslag plaats die zijn weerga niet kent. De doorsnee burger heeft er nauwelijks benul van.
-
Leiderschap en fondsenwerving
Neelam Makhijani vraagt zich af waarom zo weinig goededoelenorganisaties investeren in de ontwikkeling van hun huidige en toekomstige leiders, terwijl die zo cruciaal zijn voor het succes van hun werk.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina