Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten over CBF
-
State of the Sector 2023 en de lancering van de Goede Doelen Index
Misschien was de verleiding groot om je op de warme zomerse donderdagmiddag op het nabijgelegen terras in het Westerpark te verschansen. Maar de zaal ‘Westerliefde’ zat vol. Dus weinig tot geen spijbelaars in het land van de goede doelen. 16 juni was de middag van de introductie van de Goede Doelen Index. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft samen met het CBF de data van zo’n duizend (ruim zeshonderd gecertificeerde en de rest zonder certificaat) goede doelen geaggregeerd, met als uitkomst twee hoofddimensies: de maatschappelijke waarde- en de financiële gezondheid van de sector.
-
Donateur Janneke Schermers: ‘Al die post ging me tegenstaan’
Voormalig Tweede Kamerlid Janneke Schermers verbaast zich over alle post die ze krijgt van goede doelen. Ze hield twee jaar lang bij wat ze ontving van zo’n 67 organisaties waaraan ze doneert. Voor haar liggen talloze documenten uitgespreid met onder andere een overzicht van alle goede doelen waaraan ze schenkt met het aantal brieven dat ze hebben gestuurd.
-
De waarde van de CBF-Erkenning voor goededoelenorganisaties: zeven tips voor het aanvragen van de Erkenning
Sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016 is de CBF-Erkenning de standaard voor betrouwbaarheid en kwaliteit geworden voor goede doelen. Inmiddels zijn bijna zevenhonderd goededoelenorganisaties erkend. Elk in Nederland gevestigd goed doel dat een maatschappelijke hoofddoelstelling heeft en fondsen werft, kan de Erkenning aanvragen bij het CBF. In het najaar van 2021 hebben het onderzoeksbureau Effectmeting en bureau Offspring in opdracht van de Stuurgroep Erkenningsregeling 1 onderzoek gedaan naar de Erkenningsregeling onder het Nederlands publiek, erkende en niet-erkende organisaties. De evaluatie heeft geleid tot een veelheid aan bevindingen. In dit artikel wordt ingegaan op de respons van en het belang voor de kleinere goede doelen.
-
Jaarlijks even stilstaan bij wat er speelt
De Vakdag fondsenwerving van 23 juni is een moment om elkaar weer te ontmoeten, geïnspireerd te worden en te leren. Maar het is ook een jaarlijks moment voor de sector als geheel om stil te staan bij de vraag: hoe staat het met onze professionaliteit en welke kwesties spelen er in de filantropische sector? Toen ik mijn artikel voor het Vakblad over dit onderwerp uit 2017 teruglas, viel me op dat enkele citaten van toen, ook nu aansluiten bij de inhoud van dit Vakblad én bij de opzet van de Vakdag 2022.
-
Harmienke Kloeze, directeur CBF: ‘Van publieksvertrouwen naar samenlevingsvertrouwen’
Directeur Harmienke Kloeze werkt bijna drie jaar bij het CBF. In februari is een campagne gestart om het vertrouwen in goeddoen een impuls te geven met de titel ‘Achter elk Erkend Goed Doel staat CBF’. Tijd voor het Vakblad om Kloeze te interviewen over de nieuwe koers van het CBF.
-
Niketan: een servet dat tafellaken wil worden
Niketan heeft na een succesvolle pitch de Impact Challenge Award 2021 gewonnen. Oprichter Antoinette Termoshuizen is als vrijwilliger al 24 jaar dagelijks aan het werk voor Niketan. Een kleine organisatie die tijdens de pandemie het roer snel heeft omgegooid. Ruim vijfhonderd gezinnen konden blijven rekenen op steun. Reden voor een gesprek met deze gepassioneerde oprichter.
-
Stichting Donateursbelangen gaat belang donateurs centraal stellen
‘Het wordt tijd dat er écht geluisterd wordt naar donateurs’, zegt Jordan van Bergen. Eerder richtte hij platform Geef.nl op, maar afgelopen zomer is Geef.nl overgedragen aan een nieuwe partner. Nu is hij bestuurder van de Stichting Donateursbelangen (voorheen Stichting GeefGratis). Petra Hoogerwerf ging met hem in gesprek over zijn beweegredenen en grote ambities.
-
Coronacrisis raakte kleine goede doelen het hardst, kloof tussen grote en kleine organisaties vergroot
Kleine goede doelen hebben in 2020 de zwaarste klappen gekregen als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit grootschalig onderzoek van toezichthouder goede doelen CBF en onderzoekers van de Radboud Universiteit. In absolute getallen is er meer geld naar de sector gegaan, maar in vergelijking met de jaren voor corona zijn zowel de grote, middelgrote als de kleine organisaties er gemiddeld op achteruit gegaan. Alarmerend is ook de groeiende kloof tussen grote en kleine organisaties.
-
Spontane acties in coronatijd? Denk aan de anbiregels!
In deze tijden komen nieuwe initiatieven op voor allerlei goede doelen en maatschappelijke projecten: van mondkapjes maken en steun aan ziekenhuizen tot projecten voor kwetsbare ouderen. Maar weten de initiatiefnemers wel wat daar allemaal bij komt kijken, of wat voor risico ze soms zelf lopen, zoals het belastingrisico. Want in bepaalde gevallen moet over giften immers schenkbelasting worden betaald.
-
Liveblog: Het coronavirus in de goededoelensector (30 maart t/m 3 april)
Hoe staat de goededoelensector ervoor na twee weken 'intelligente lockdown' en 'social distancing'? En wat moet er gebeuren als de crisissituatie nóg een paar weken, misschien wel maanden voortduurt? Ook deze week houdt het Vakblad fondsenwerving weer bij wat er tijdens de uitbraak van het coronavirus gebeurt in de goededoelensector. Lees ook de liveblogs terug van vorige week en die week ervoor.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina