Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Artikelen per auteur
-
Hoe strategische personeelsplanning hét verschil gaat maken in fondsenwerving
In de wereld van goede doelen en non-profitorganisaties is effectieve personeelsplanning van cruciaal belang om de missie en doelstellingen van de organisatie te realiseren. Het werk dat plaatsvindt, is nog steeds grotendeels mensenwerk dat moeilijk geautomatiseerd kan worden. Voor goede doelen in Nederland is strategische personeelsplanning daarom essentieel. Het helpt bij het optimaliseren van de personeelsinzet en het vergroten van de impact. Strategische personeelsplanning (SPP) is een proces waarbij organisaties proactief nadenken over hun huidige en toekomstige personeelsbehoeften om ervoor te zorgen dat ze over de juiste mensen met de juiste vaardigheden beschikken om hun (toekomstige) doelen te bereiken.
-
Tony Myers: ‘Fondsenwervers zijn de leiders van de toekomst’
Vlak voor het tweede deel van zijn tocht naar Santiago de Compostela spreekt Tony Myers in Utrecht met het Vakblad fondsenwerving over leiderschap in de non-profitsector. Hij werkt met collega’s wereldwijd voor talloze ngo’s en leert organisaties fondsen te werven. Leiderschap ziet hij als ‘de opgave van deze tijd’.
-
Mijmeren
Frans Halsema zong vroeger het liedje ‘Elke avond als de beeldbuis is gedoofd’, waarin hij mijmert over kleine en grote vraagstukken:
-
Column 25 jaar Vf: Legacy van Jaap Zeekant
Een terugblik op 25 jaar Vakblad fondsenwerving kan niet zonder Jaap Zeekant te benoemen.
-
Weinig aandacht voor goede doelen en maatschappelijke organisaties in verkiezingsprogramma’s
Er valt dit jaar iets te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen, die op 22 november 2023 gehouden worden. Met de val van het kabinet Rutte IV en het daaropvolgende vertrek van de premier uit de politiek zien andere partijen grote kansen. Veel partijen verschijnen ten tonele met nieuwe lijsttrekkers en het politiek landschap is opgeschud door de entree van een paar nieuwe toetreders. Het zorgt ervoor dat het aantal kiezers wat nog tussen partijen ‘zweeft’ heel groot is. Maar wat wil de politiek met de filantropische sector? Wat schrijven ze in hun programma’s over bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties, doneren, impact en vrijwilligerswerk? Een inventarisatie van de programma’s van de tien grootst gepeilde partijen.
-
Donateurs bellen: hoe kies je een bureau?
Waar het gaat om het uitbesteden van outbound telefonische fondsenwerving zijn twee soorten goede doelen te onderscheiden. Er zijn er die gaan voor het beste bureau. En er zijn er die gaan voor de beste prijs. Beide benaderingen zijn gecompliceerder dan het lijkt. Jeroen Hogenhout vindt het de hoogste tijd om hier eens in te duiken.
-
Teruglezen: liveblog van de Vakdag fondsenwerving 2023
In het Beatrix Theater in Utrecht vond op dinsdag 26 september de Vakdag fondsenwerving plaats: hét evenement voor de fondsenwervende sector. Het werd een dag vol inspiratie, kennisuitwisseling en nieuwe perspectieven. Redacteuren Marijn Thijs en Gea Broekema verzorgden samen updates vanaf de dag. Lees deze hier terug:
-
Heidi Leeuwangh over fondsenwerving: ‘Onze oudgasten zijn onze belangrijkste ambassadeurs’
In Vakblad fondsenwerving zetten we de fondsenwervers centraal: met persoonlijke verhalen over wat hen beweegt, hun visie op de sector en de passie voor het vak. Deze keer: Heidi Leeuwangh, medewerker PR, Communicatie en Fondsenwerving van Familiehuis Daniel den Hoed in Rotterdam. Na een rondleiding door het prachtige gebouw tegenover het Erasmus MC, vertelt zij over het werven voor het logeerhuis voor kankerpatiënten en hun naasten. Doel is om zorgen weg te nemen voor mensen in een moeilijke periode van hun leven.
-
Waarom laten mensen na aan culturele instellingen?
Het bedrag dat door Nederlanders wordt nagelaten aan goede doelen stijgt ieder jaar opnieuw, nu al ruim een decennium lang. Ook voor culturele instellingen is fondsenwerving onder particulieren en daarmee het werven van nalatenschappen steeds belangrijker geworden. In een literatuurstudie en kwalitatieve interviews probeerde masterstudent Hanna Vinckers (Radboud Universiteit) te duiden waarom mensen nalaten aan cultuur: ‘De gevers van nu kunnen altijd nalaters worden.’
-
Goede doelen en filantrokapitalisme: een ongelukkig huwelijk?
In het meest recente Geven in Nederland-onderzoek bleek dat bedrijven voor het eerst grotere gevers zijn dan huishoudens.1 Voor Nederlandse fondsenwervers dus een steeds belangrijkere pilaar in hun geefstrategie. Waar zij nog niet vaak mee te maken zullen hebben, zijn filantrokapitalisten. Weldoeners van megabedrijven die zich mengen in het filantropische spectrum. Fondsenwerver David Heyer wijdt er in zijn boek ‘Wie heeft het geld opgegeten?’, een apart hoofdstuk aan.2 In het boek, dat zich richt op ontwikkelingssamenwerking in Afrika, pleit hij voor een andere manier van die hulp aan het Zuiden. En waarschuwt hij voor de opkomst van het filantrokapitalisme.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 6
- 7
- 8
- ...
- 110
- Volgende pagina