Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Berichten geschreven door drs. Wilbert van Vliet (gastauteur)
-
Het uitkeringenregister voor stichtingen: waar moet je op letten?
Op 8 juli 2020 is de wet die de invoering van het UBO-register regelt in werking getreden (1). Dat register is vervolgens op 27 september 2020 ingevoerd. Minder aandacht is besteed aan het nieuwe uitkeringenregister voor stichtingen, verstopt in de staart van het wetsvoorstel. In deze bijdrage gaan wij hier nader op in.
-
Spontane acties in coronatijd? Denk aan de anbiregels!
In deze tijden komen nieuwe initiatieven op voor allerlei goede doelen en maatschappelijke projecten: van mondkapjes maken en steun aan ziekenhuizen tot projecten voor kwetsbare ouderen. Maar weten de initiatiefnemers wel wat daar allemaal bij komt kijken, of wat voor risico ze soms zelf lopen, zoals het belastingrisico. Want in bepaalde gevallen moet over giften immers schenkbelasting worden betaald.
-
De Ultimate Beneficial Owner
Het recente UBO-wetsvoorstel gaat ertoe leiden dat alle uiteindelijk belanghebbenden van rechtspersonen (aandeelhouders), eigenaren van vennootschappen of bestuurders van stichtingen met naam, geboortedatum en woonstaat vanaf 2020 in een openbaar register moeten worden opgenomen.
-
Giftenaftrek & ANBI-regeling
De staatssecretaris van Financiën heeft op 28 maart 2019 een brief gepubliceerd waarin hij aangekondigt hoe de ANBI-regeling en de giftenafrek verbeterd kunnen worden. Hij heeft een aantal voorstellen aangekondigd waarbij de ANBI-regeling op een aantal onderdelen wordt verduidelijkt of versoepeld.
-
Giftenaftrek niet in gevaar
Op 26 april 2018 heeft het kabinet een aantal beleidsvoornemens bekendgemaakt ten aanzien van fiscale regelingen voor goede doelen. Het kabinet spreekt hierin nadrukkelijk uit dat het hecht aan het continueren van de giftenaftrek en de ANBI-regelingen en dat is uiteraard goed nieuws. We schreven erover in nummer 2 dat 10 juli op de mat viel. Lees hier het hele artikel online.
-
De anbi’s en de fiscus in 2018
2017 ligt alweer even achter ons. Het was het jaar van de evaluaties van het Ministerie van Financiën over giftenaftrek en anbi’s. Over die evaluaties valt van alles te zeggen. Maar de hoofdmoot is toch wel dat men al die regelingen ingewikkeld en (potentieel) gevoelig voor fraude vindt.
-
Commerciële activiteit... Mag dat nou?
Regelmatig komen er berichten voorbij dat de ANBI -status van een stichting wordt ingetrokken omdat er sprake is van commerciële activiteiten of een commercieel tarief. Maar een theater mag toch een toegangsprijs rekenen voor een voorstelling? Hoe zit dit nou? Wij vroegen Wilbert van Vliet en Dion Wetterhahn van HVK Stevens Belastingadvies om het voor ons uit te leggen in onderstaand artikel.
-
Honderd jaar ANBI's
De ANBI bestaat al bijna honderd jaar, sinds 1917. Maar veel van de wijzigingen in de ANBI-regeling werden pas ingevoerd na de klachten van Johan Cruijff in 2005. Hij vond het maar onzin dat zijn foundation schenk- en erfbelasting moest betalen. En plots buitelden de regels over elkaar: ANBI’s werden vanaf 2006 vrijgesteld van schenk- en erfbelasting, gevolgd door allerlei nieuwe regels in 2008, 2010, 2012 en 2014. En er komen mogelijk nog meer aan. Is dat een goede zaak? Dat valt te bezien.
-
De Geefwet: kansen, gemiste kansen en bedreigingen
Per 1 januari 2012 is de Geefwet van kracht geworden. De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat deze wet ondernemerschap bij goede doelen moet bevorderen. Maar het is de vraag of dat gaat lukken.