Sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016 is de CBF-Erkenning de standaard voor betrouwbaarheid en kwaliteit geworden voor goede doelen. Inmiddels zijn bijna zevenhonderd goededoelenorganisaties erkend. Elk in Nederland gevestigd goed doel dat een maatschappelijke hoofddoelstelling heeft en fondsen werft, kan de Erkenning aanvragen bij het CBF. In het najaar van 2021 hebben het onderzoeksbureau Effectmeting en bureau Offspring in opdracht van de Stuurgroep Erkenningsregeling 1 onderzoek gedaan naar de Erkenningsregeling onder het Nederlands publiek, erkende en niet-erkende organisaties. De evaluatie heeft geleid tot een veelheid aan bevindingen. In dit artikel wordt ingegaan op de respons van en het belang voor de kleinere goede doelen.
Aan het onderzoek, uitgevoerd in het najaar van 2021, hebben meegedaan:
Donerend Publiek, 529 respondenten, samengesteld uit een representatief panel. Goededoelenorganisaties: Erkend 250, Niet-Erkend 52Het belang van de Erkenning
Uit het onderzoek onder het Nederlands publiek blijkt dat bij de geholpen naamsbekendheid 29 procent van de ‘gemiddelde Nederlanders’ de Erkenning kent. 39 procent geeft aan dat, nu men erover gehoord heeft, er bij toekomstige donaties rekening mee gaat houden of het goede doel erkend is.
Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang
✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!