Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Banner Mindwize

Vf 2020: dertien artikelen die je dit jaar gelezen móét hebben

Kort & Goed

28 december 2020

In deze lijst vatten we het beste uit het blad voor je samen. Wat mocht je dit jaar echt niet missen uit het Vakblad fondsenwerving?

Vijf nummers uit jaargang 22 van Vakblad fondsenwerving (2020)
Vijf nummers uit jaargang 22 van Vakblad fondsenwerving (2020)

door Marijn Thijs

Sectorontwikkelingen

Belangrijke herschikking in de fondsenwervingsbranche: NLFL verder onder vlag van GDN

Eind januari maakten brancheorganisaties Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland bekend onder één vlag verder te gaan. Anno 2020 is er dan één organisatie voor de inrichting en positionering van de fondsenwervingssector. We voelden hoofdrolspelers Margreet Plug (GDN) en Marc Petit (NLFL) aan de tand over de ingrijpende verschuiving in het filantropische landschap.

Serie: Experts over Geven in Nederland

In april verscheen, na enige vertraging, het onderzoek Geven in Nederland 2020. Een uitgebreid en grondig onderzoek over ons geefgedrag (voor de coronacrisis). Uit het onderzoek bleek dat in Nederland 5,7 miljard aan goede doelen werd gegeven en dat meer dan tachtig procent van de bevolking geeft. We vroegen enkele specialisten (Walter van Kaam, Jeroen Hogenhout, Henk de Graaf en Jos Rath) om verder te kijken dan de harde cijfers. 

Filantropieklimaat in VS bedreiging voor de democratie?

Af en toe kom je een onderzoek tegen waarbij je alarmbellen afgaan wanneer je het leest. Het Institute of Policy Studies (IPS) waarschuwde in het rapport ‘Gilded Giving 2020’ voor de macht van een kleine groep miljardairs in de wereld van de Amerikaanse filantropie. In de Verenigde Staten slaat de filantropie uit balans: de gewone man geeft minder en de ultrarijken juist meer. Die optie is voor hen namelijk veel aantrekkelijker dan ‘gewoon’ belasting betalen. 

Tips, tricks en leren

Wat hebben fondsenwervers aan ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman?

‘De meeste mensen deugen’ van schrijver en historicus Rutger Bregman was een van de best gelezen boeken van dit jaar. Hij werd tijdens het schrijven van het boek, waarin hij pleit voor een nieuw soort realisme, vanuit alle hoeken bestempeld als een naïeveling en een hippie. Welke inspiratie kunnen fondsenwervers halen uit het boek, en werkt ‘wie goed doet, goed ontmoet’ als wervingsmethode?

Free publicity op social media (zonder een cent te betalen)

Als het goed is, benadert de traditionele persvoorlichter de gevestigde mediaorganisaties in zijn contactenlijst volop. Maar met invloedrijke socialmedia-accounts binnen handbereik doe je er als persvoorlichter goed aan om ook eens in gesprek te gaan met die mensen. Free publicity door het toespelen van informatie naar influencers: redacteur Teije Brandsma legt de meerwaarde van die aanpak uit. 

Werken en innoveren in de goededoelensector

Natuurmonumenten hield in 2019 laatste collecte

Sinds 2011 hield Natuurmonumenten ieder jaar een landelijke collecte, maar in 2020 werd besloten om het niet meer te doen. Een logische beslissing als je kijkt naar de lijn van de collecteopbrengsten, en als je kijkt naar het ledenbestand. Zij willen liever als vrijwilligers een bijdrage in het groen leveren. Hoe kwam de natuurorganisatie tot het besluit om het kanaal, waar jaarlijks toch ruim zes ton mee binnen kwam, te sluiten?

Ambitieuze Delftse studenten starten Stap over en Steun: gratis doneren bij overstap van zorgverzekeraar

Jaarlijks stappen meer dan een miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Sinds kort is het mogelijk om tijdens die bijna traditionele handeling ook goede doelen te steunen. Delftse studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman startten het platform Stap over en Steun, waarmee overstappers vijftien euro kunnen doneren aan een door hen gekozen goed doel. In gesprek met de ambitieuze ontwikkelaars van het concept over de totstandkoming en werking van het platform. 

Jaap Zeekant (1951-2020)

2020 was ook het jaar waarin we afscheid moesten nemen van Jaap Zeekant. Founder en jarenlange hoofdredacteur van Vf. Jaap was sinds 1998 het geweten en de motor van het Vakblad. Daarnaast speelde hij een rol bij de oprichting van diverse beeldbepalende brancheorganisaties in de sector. Begin september publiceerde de redactie een speciale ‘legacy’ editie van het Vakblad in de geest van Jaap, om recht te doen aan het verlies.

De Zeven lessen van Jaap

Jaap schreef ontzettend veel editorals en artikelen. In totaal 22 jaargangen, vele visies, opinies, commentaren. We kwamen erachter dat je uit de meeste editorials altijd wel een les kunt destilleren: de Zeven lessen van Jaap. Vervolgens hebben we daarbij artikelen geplaatst van de hand van Jaap uit het recente verleden, waarin deze lessen terugkomen. 

De Nederlandse Brandwonden Stichting: ‘Jaap heeft de fondsenwerving binnen onze stichting groot gemaakt’

Ook gingen we voor de legacy editie in gesprek met de Nederlandse Brandwonden Stichting, waar Jaap van 1991 tot 1999 adjunct-directeur was. ‘We kunnen wel zeggen dat Jaap de fondsenwerving binnen onze stichting, op geheel eigen wijze, groot heeft gemaakt,’ vertelde Rob Baardse, de huidige directeur.  

De column van Jeroen Talens

Een mooi gebaar (27 maart 2020)

Jeroen Talens riep in zijn eerste column van 2020 de fiets alvast uit tot de held van 2020. Maar dat liep toch even anders op het moment dat iedereen aan huis gekluisterd moest blijven. De concurrentie kwam uit onverwachte hoek: van gebarentolk Irma Sluis. ‘Terwijl niemand meer bij familie of vrienden op bezoek gaat, komt Irma bijna dagelijks bij ons allemaal over de vloer.’ 

Yoren (3 december 2020)

Jeroen’s eerste beker Starbucks-koffie maakte veel indruk. Dat kwam naar eigen zeggen een beetje door de grote, dure koffie, een beetje door de huiskamersfeer, een beetje door het unieke bestelsysteem (twee keer in de rij?), maar vooral door hoe zijn naam die met viltstift op zijn cappuccino was gekalkt: ‘Yoren’. Is het zo lastig om namen goed te schrijven, of is het een slimme marketingtruc? 

Indrukwekkende impactverhalen

Internationale hulporganisaties zijn deel van het probleem

In Goma in Oost-Congo zijn enorm veel ngo’s. Maar ze hebben geen van allen geld. Ze willen één ding heel graag: partner zijn van een grote internationale hulporganisatie. Maar als die er zijn, worden ze al snel deel van het probleem, schreef gastauteur Anneke Verbraeken. Ze beschrijft de kritieke situatie in de Congolese stad. ‘Juist die ochtend besloten rebellen om Goma te bestoken met granaten en dus maakten we dat we wegkwamen toen we de eerste explosies hoorden’. 

Den Bosch door de ogen van ex-daklozen

Tijdens de stadswandeling De Verscholen Stad vertellen voormalig dak- en thuislozen hun verhaal aan de hand van plekken in de binnenstad van Den Bosch. Achter de minst voor de hand liggende locaties gaan namelijk mooie verhalen schuil. Met de wandeling willen de organisatoren begrip voor deze groep mensen laten ontstaan, de ex-daklozen een zakcentje laten verdienen en geld ophalen voor dak- en thuislozen en minima in Den Bosch. 

Meer lezen?

Alle artikelen uit het Vakblad fondsenwerving zijn terug te lezen via onze magazinepagina voor jaargang 22: https://www.fondsenwerving.nl/archief

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 22, nummer 8, dat in december 2020 uitkwam.

Meer over Daklozen Jaap Zeekant Jeroen Talens Collecteren Goede Doelen Nederland Geven in Nederland Verenigde Staten Natuurmonumenten Nederland Filantropieland Filantropie Ontwikkelingssamenwerking Rutger Bregman Zeven lessen van Jaap Publiciteit Stap over en Steun Terugblik 2020 Vf 22-8

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close