Hoe staat de goededoelensector ervoor na twee weken 'intelligente lockdown' en 'social distancing'? En wat moet er gebeuren als de crisissituatie nóg een paar weken, misschien wel maanden voortduurt? Ook deze week houdt het Vakblad fondsenwerving weer bij wat er tijdens de uitbraak van het coronavirus gebeurt in de goededoelensector. Lees ook de liveblogs terug van vorige week en die week ervoor.
Ziet u geen foto's bij de tweets in het liveblog? Voeg fondsenwerving.nl toe aan uw 'trusted sites' bij uw AdBlocker of TrafficBlocker extensies voor de optimale weergave van het liveblog.
-------
Liveblog week 30 maart – 3 april: een samenvatting
Ondertussen naderen we het einde van de derde week thuiswerken, binnen blijven en ons inzetten voor de gezondheid en veiligheid van mensen. Met ontzettend actieve goede doelen. Een samenvatting van de derde week corona-nieuws in de goededoelensector:
Goede doelen
- Goede doelen die op het Collecterooster van het CBF stonden gaan veel geld mislopen tijdens deze coronacrisis. Algemeen directeur van ReumaNederland Jan-Willem Förch vertelde er in het Radio 1 Journaal over: ‘We halen een fractie van het normale bedrag op’.
- 45 organisaties, waaronder Partos, Cordaid en het Liliane Fonds roepen het kabinet op solidair te zijn met ontwikkelingslanden. ‘Steun aan deze landen is juist in deze tijd van crisis cruciaal’.
- Het crisisfonds van het Vergeten Kind, Kinderpostzegels en Augeo helpt nu al 10.000 kinderen. Er is ruim een kwart miljoen euro voor het fonds opgehaald.
- De Voedselbanken kregen een extra schenking van de Postcode Loterij. Samen met de jaarlijkse bijdrage kwam het bedrag op één miljoen euro uit.
- In Amsterdam wordt het universitair medisch centrum gesteund met het Corona Research Fonds, opgesteld door academische fondsen in de hoofdstad. Het UMC kan daarmee onderzoek doen naar corona.
- Ook is er veel aandacht voor onveilige thuissituaties. De Kindertelefoon en Fier beantwoorden krijgen veel vragen en ook de Kinderombudsman riep deze week op om ‘onveilige’ kinderen naar school te laten gaan.
- Webinars en digitale spreekuren te over in de goededoelensector: onder andere het Diabetesfonds, Humanistisch Verbond, Helen Dowling Instituut, en de NVMO organiseren/organiseerden digitale bijeenkomsten.
Sector
- De resultaten van het onderzoek Geven in Nederland 2020 worden op 15 april met een online Webinar gepresenteerd. De sessie begint om 14:00, opgeven kan via ons artikel.
- Ook de nalatenschappenmarkt ondervindt een aardverschuiving nu het coronavirus aspecten van de werving lam heeft gelegd. Legacy Foresight onderzocht de cijfers uit het Verenigd Koninkrijk enzette de potentiële gevolgen op een rijtje.
- De beroepsopleiding Fondsenwerving A van de 3F-Academy is deze week virtueel doorgegaan.
- EFA-voorzitter Eduard Marcek schreef een brief aan de sector: ‘We worden aangespoord om de relatie met onze donateurs opnieuw in te richten in een tijd waarin zij zich misschien onzeker en bezorgd voelen over wat de toekomst brengt’.
- Ook op sectorniveau zijn er veel Webinars. Ard Lok (WWAV) doet op 9 april bijvoorbeeld samen met het hoofd fondsenwerving van ZOA een webinar over alternatieve manieren van collecteren.
Gerelateerde berichten
-
23 maart 2020
Liveblog: Wat de goededoelensector doet in de coronacrisis (23 t/m 27 maart)
Lees meer over "Liveblog: Wat de goededoelensector doet in de coronacrisis (23 t/m 27 maart)" -
16 maart 2020
Liveblog: Alles over de impact van het coronavirus op de goededoelensector
Lees meer over "Liveblog: Alles over de impact van het coronavirus op de goededoelensector"