Als het aan staatssecretaris Menno Snel (D66, Financiën) ligt, wordt de ANBI-regeling onder handen genomen en de giftenaftrek robuuster en toekomstbestendiger gemaakt. In een brief aan de Tweede Kamer die op 28 maart verstuurd is, suggereert Snel zestien verbetervoorstellen voor de versterking van deze reguleringen. Deze zijn met hulp van de SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) tot stand gekomen.
Zowel de giftenaftrek als het ANBI-stelsel zijn belangrijke pijlers onder de inzet van goede doelen, kerken en vermogensfondsen. In de voorstellen van het SBF komen een aantal onderwerpen voor: zo is er aandacht voor het beleid rondom het behoud van de aftrekbaarheid van giften in natura en herroepelijke giften, de verbetering van het aangifteproces, het vrijwillig gebruik van standaard formats voor de publicatieplicht en versoepeling van de liquidatiebepaling en het bestedingscentrum. Daar bovenop zijn er goede afspraken gemaakt over de gegevensuitwisseling over giften met de Belastingdienst.
Constructieve samenwerking
De zestien verbetervoorstellen zijn uitgewerkt door een werkgroep met vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst en de SBF. Allemaal helpen ze, in theorie, om het fiscale stelsel voor de filantropische sector te versterken. Vanaf de zomer van 2018 is deze werkgroep vijf keer bijeengekomen. De samenwerking tussen overheid en sector was 'constructief', aldus het SBF op haar site. De zestien voorstellen die uit de werkgroep voortvloeien kunnen op steun van het ministerie en draagvlak binnen de sector rekenen.
Ook zijn de effecten van de maatregelen gesimuleerd. Daarbij is gekeken naar de invloed van het respectievelijke plan op geefbereidheid, uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid, administratieve lasten, complexiteitsreductie en budgettaire effecten.
Testen
De maatregelen worden eerst kleinschalig getest: of er vervolgstappen worden ondernomen wordt daarna bepaald.
Het SBF laat weten op enkele punten nog specifieke wensen of aandachtspunten te hebben. Zo hoopt het SBF dat het verbeteren van het aangifteproces via een slim invulscherm geen onnodige vertraging oploopt.
Meer lezen?
De volledige brief naar de Tweede Kamer en het door het SBF, de Belastingdienst en het Ministerie opgestelde rapport zijn voor iedereen te lezen.