Lid worden van Vf? Meld je nu aan
Nieuws
-
Raad van Cultuur wil meer subsidie voor kunst buiten Randstad
De basisinfrastructuur waarmee de overheid culturele subsidies verdeelt moet op de schop, schrijft de Raad van Cultuur in een advies waaraan vierhonderd mensen uit de culturele sector meewerkten. Er is nu te weinig aandacht voor cultuur in regio’s buiten de Randstad en een aantal specifieke sectoren, zoals jazz, hiphop en fotografie. De Raad van Cultuur pleit voor een centraal Rijkscultuurfonds dat landelijke subsidies verleent.
-
Vereniging NOV: ‘Belastingvrije vrijwilligersvergoeding moet eenvoudiger’
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de Landelijke Cliëntenraad willen dat de regulering rondom de belastingvrije vrijwilligersvergoeding eenvoudiger wordt. De regeling is nu verwarrend en dat kan gevolgen hebben voor zowel de vrijwilligers als de organisaties die de vergoeding uitkeren.
-
Sara Kinsbergen benoemd tot hoogleraar na uitspreken oratie
Sara Kinsbergen sprak op donderdag 18 januari haar inaugurele rede uit en is nu officieel aangetreden als hoogleraar op het gebied van burgers in duurzame ontwikkeling aan de Radboud Universiteit (bijzondere leerstoel Stichting Wilde Ganzen). In de aula van de Nijmeegse universiteit luisterden de aanwezigen naar de oratie getiteld ‘The appeal of the underdog: on the role of citizens in sustainable development.’
-
Na Shell sleept Milieudefensie ook ING voor rechter
Nadat Milieudefensie in 2021 de zogenaamde Klimaatzaak die zij had aangespannen tegen Shell won, brengt de milieuorganisatie nu opnieuw een grote organisatie voor de rechter: ING. Zij eisen dat ING zijn totale uitstoot met de helft terugbrengt en dat de bank de samenwerking met vervuilende bedrijven stopzet. ‘Ook deze keer zetten we alles op alles om de zaak, met z’n allen, te winnen.’
-
Personalia: Wim Blaasse, Gerald van Dijk, Anna Kesler
Met ingang van 2024 zal onze rubriek Personalia – waarin we de carrièrestappen van mensen in de goededoelensector volgen – een regelmatige, online rubriek worden. We trappen in januari af de nieuwe functies van Wim Blaasse (Amref Flying Doctors), Gerald van Dijk (Groot Nieuws Radio) en Anna Kesler (K.F. Hein Fonds).
-
Schenken vanuit bedrijf gemakkelijker door andere belastingregels
Bedrijven kunnen met ingang van dit jaar makkelijker hun ondernemingsvermogen omzetten in maatschappelijk vermogen door een schenking aan een ANBI te doen. Uit het Belastingplan 2024 blijkt dat de Belastingdienst een schenking vanuit een bedrijf niet langer aanmerkt als een verkapte winstuitdeling waarover belasting betaald dient te worden, die de overheid vervolgens via de giftenaftrek weer terugstort. Dat maakt het schenkproces minder ingewikkeld.
-
Marlene Engelhorn (31) geeft 25 miljoen aan geërfd geld weg
De Duits-Oostenrijkse Marlene Engelhorn gaat 25 miljoen weggeven. Ze ontving in 2022 een grote erfenis en voelt zich daar ongemakkelijk bij. ‘Ik heb een fortuin geërfd zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen, en de overheid heft er geen belasting over’ vertelt ze. Om een bestemming voor het geld te vinden worden vijftig mensen uitgekozen die een afspiegeling van de Oostenrijkse samenleving zijn.
-
Appeltjes van Oranje 2024 richten zich op bestrijding eenzaamheid
Het thema van de Appeltjes van Oranje is in 2024 ‘Eenzaamheid verminder je samen!’. Het Oranje Fonds – de organisatie die jaarlijks de onderscheiding uitreikt – is op zoek naar projecten waarbij mensen, deelnemers en vrijwilligers, samen en op gelijkwaardige basis actief aan de slag gaan om eenzaamheid te verminderen. Organisaties kunnen zich tot 23 februari aanmelden.
-
Stichting Centrum Seksueel Geweld (LCSG) krijgt extra geld van overheid
De komende drie jaar ontvangt de Stichting Landelijk Centrum Seksueel Geweld (LCSG) ruim 1,1 miljoen euro, een verdubbeling van het basisbedrag van 2023. Dat heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) bekend gemaakt. Het geld vloeit voort uit de motie-Van der Laan/Van der Werf over het versterken van de landelijke functie van het Centrum Seksueel Geweld.
-
Ook donatieplatforms kunnen Erkenning van CBF krijgen
Toezichthouder in de goededoelensector CBF neemt sinds begin dit jaar aanvragen in behandeling voor een nieuw keurmerk: het CBF Erkend Donatieplatform. Het keurmerk richt zich op donatieplatforms in stichtingsvorm en om de Erkenning te krijgen moet aan eisen rondom transparantie, financieel management en goed bestuur worden voldaan.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 15
- 16
- 17
- ...
- 242
- Volgende pagina