De initiatiefnemers van de Stichting Hulptroepen Alliantie worden gesommeerd om de winst die zij persoonlijk maakten terug over te dragen aan de stichting. Het gaat om een bedrag van minstens 20,7 miljoen euro. Volgens de rechtbank lieten Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Camille van Gestel en Bernd Damme ‘hun eigen financieel belang zwaarder wegen dan het doel van de stichting: het zo snel mogelijk verspreiden van mondkapjes voor zorgmedewerkers.’ De stichting wil het geld besteden aan goede doelen, zoals de Stichting Long Covid.
![](/l/library/download/urn:uuid:7328211d-29df-4a50-9f03-0a77f1efb493/mondkapjes.jpg?scaleType=6&width=1520&height=940)
Mondkapjesdeal
Van Lienden sloot in 2020, aan het begin van de coronapandemie, een deal met de overheid om tientallen miljoenen mondkapjes te regelen via de Stichting Hulptroepen Alliantie, ‘zonder winstoogmerk’. Hij verkondigde deze boodschap uitgebreid in de media. Omdat de deal niet via de stichting, maar een commercieel bedrijf verliep, verdienden Van Lienden, Van Gestel en Damme miljoenen euro’s. Toen dit aan het licht kwam, stapte Van Gestel op en werden Van Lienden en Damme ontslagen bij de stichting.
‘Belangrijke mijlpaal’
De stichting wilde niet reageren op de uitspraak. Advocaten Marcel Evers en Guillaume Creijghton, die de oud-medewerkers van de stichting vertegenwoordigden, deden dat wel met een schriftelijke reactie: ‘Het vonnis is een belangrijke mijlpaal in de strijd van de oud-medewerkers tegen de misstanden van Van Lienden, Damme en Van Gestel. (…) het vonnis maakt ook korte metten met de argumenten waarmee Van Lienden en Van Gestel hun daden achteraf, en nog steeds, proberen goed te praten.
Overheid
Ook de overheid probeerde geld op te eisen, maar het ministerie kreeg nul op rekest van de rechtbank. ‘De recht bank stelt vast dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wist dat de deal werd gesloten met een commerciële bv – en dat het voor de Staat blijkbaar niet uitmaakte waar de winst terechtkwam,’ aldus de uitspraak.