Sinds 1 januari is een nieuwe set normen en een geactualiseerde beloningsregeling voor directeuren van goede doelen in werking getreden. Om tot de nieuwe normen te komen is de Erkenningsregeling van 2021 geëvalueerd, waarna er vorig jaar een uitgebreide consultatie plaatsvond.
Ten eerste is de indeling van goede doelen in categorieën herzien. Om de scheiding tussen organisaties te maken wordt niet langer alleen gekeken naar totale baten, maar ook naar het aantal medewerkers en het balanstotaal. Dit maakt het, volgens de Commissie Normstelling, mogelijk om normen beter af te stemmen op specifieke kenmerken van organisaties. Daarnaast zijn de normen voor governance vereenvoudigd en richten de normen zich op brede principes (principle-based), zoals integriteitsbeleid en het versterken van geefvertrouwen. Ook de normen rond belangenverstrengeling en tegenstrijdige belangen zijn aangescherpt. Transparantie en individuele beoordeling staan in die wijzigingen centraal.
De Commissie Normstelling
De Commissie Normstelling stelt de normen van de Erkenningsregeling voor goede doelen vast. Deze groep bestaat uit leden uit de kring van het gevers-, sector- en donateursbelang en een aantal experts. Toezichthouder CBF bekleedt een advieszetel (zonder stemrecht) om de afstemming tussen normstelling en toezicht te garanderen.
Beloningsregeling
De beloningsregeling van directeuren is ook aangepast. De criteria voor functiezwaarte en maximaal beloningsniveau zijn per januari veranderd. Het maximum is gekoppeld aan BSD-punten (Basisscore Directiefunctie) en een factor van 1,3 voor het bruto jaarinkomen.
Overgangsregeling
Om organisaties de tijd te geven zich aan te passen aan de nieuwe normen, is er een overgangsregeling in het leven geroepen. Vanaf 2026 zegt toezichthouder CBF op de nieuwe normen te handhaven.
Goede Doelen Nederland heeft op haar website gedetailleerde informatie gepubliceerd over de nieuwe normen. Meer informatie over de overgangregeling is te lezen op de website van CBF.