De ministerraad heeft besloten om de in 2016 ingevoerde Erfgoedwet aan te passen om historische elementen van waarde beter te beschermen. Het voorstel voor een aanpassing van de wet kwam van minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). In de eerste plannen rept de ministerraad over digitalisering, toegankelijkheid en het voorkomen en verhelpen van schade aan erfgoed.
Zo wil Bruins de regels voor digitale erfgoedinformatie herzien en het archeologisch informatiesysteem van het Rijk vernieuwen, zodat digitale erfgoedinformatie veilig bewaard wordt en zoveel mogelijk mensen er, op een veilige manier, toegang toe hebben.
Daarbij zijn op dit moment veel bijzondere archeologische vondsten opgeslagen in depots, buiten bereik van het brede publiek. Om dat soort vondsten vaker tentoon te kunnen stellen, is het kabinet voornemens de mogelijkheden voor beheerders van depots vergroten. Binnen de huidige wet mag alleen de minister daarover beslissen.
Ook wil Bruins de dialoog openen over de straffen die op vernieling en beschadiging van erfgoed staan. Een door vandalisme vernield monument of schilderij is nooit meer terug te halen, vindt de ministerraad. Bruins wil daarvoor in gesprek met de minister van Justitie en Veiligheid, om te kijken of bestaande strafmaatregelen voldoende afschrikken.
‘Erfgoed is een spiegel van onze samenleving. Het vertelt niet alleen het verhaal van ons verleden, maar biedt ook inspiratie voor de toekomst,’ zegt Bruins. ‘Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuw erfgoedbeleid. Steeds meer mensen willen erfgoed zien en beleven, ik vind dat we dat mogelijk moeten maken. Door de erfgoedwet te verbeteren zorgen we ervoor dat ons erfgoed behouden blijft voor nieuwe generaties.’
De eerste wetsvoorstellen volgen naar verwachting in 2025.