Terwijl volgens de Vrije Universiteit Amsterdam in Nederland de giften, donaties en nalatenschappen aan goede doelen met drie tot vijf procent krimpen is in ’s-Hertogenbosch in bijna dezelfde periode een spectaculaire groei (150 procent) te constateren. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek en de analyse van 158 jaarverslagen van organisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch in de periode 2019 t/m 2022.
Dertig procent lokaal
Van de circa 6,3 miljoen euro* aan Bossche particuliere giften (donaties en nalatenschappen) voor organisaties in de sectoren kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk kwam in 2022 ruim dertig procent bij 46 in de Bossche gids opgenomen lokale goededoelenorganisaties terecht. In 2019, het introductiejaar van de Lokale Goededoelengids ‘s-Hertogenbosch, was dit tien procent.
Zo mocht het Bossche Theaterfestival Boulevard (kunst & cultuur) in 2022 een record aan donaties ontvangen om mensen met een kleine portemonnee en beperkingen mee te laten genieten van het festival. De Voedselbank en Vincentiusvereniging Den Bosch (sociaal & maatschappelijk) ontvingen in 2022 eveneens een recordbedrag aan donaties: de Voedselbank ontving 120 procent meer donaties en de Vincentiusvereniging maakte een verdubbeling van donaties mee. Dierentehuis 's-Hertogenbosch (natuur & milieu) ondervond eveneens een forse toename van donaties. Andere Bossche goede doelen kregen opmerkelijke steun en opvallende donaties.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd in 2024 door de openbaar (op internet) gepubliceerde jaarverslagen van organisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch op te zoeken en te analyseren op particuliere donaties, giften en schenkingen. De 158 jaarverslagen betreffen de jaren 2019, 2020, 2021 en 2022.
Op 1 juli 2019 is de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. Het jaar 2019 kan gezien worden als de nulmeting; het jaar waarin de Lokale Goededoelengids© (nog) weinig effect heeft gehad op het geefgedrag in ’s-Hertogenbosch.
De Lokale Goededoelengids© is een hulpmiddel voor huishoudens en bedrijven die een donatie, sponsoring of ondersteuning overwegen of (lokale) goede doelen willen opnemen in hun nalatenschap. De Bossche Lokale Goededoelengids© werd vijf jaar geleden gepresenteerd met daarin opgenomen organisaties uit de sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk. De organisaties voldoen aan strenge criteria zoals betrouwbaarheid, doelmatigheid, lokale betrokkenheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid.
Invloed Lokale Goededoelengids©
Hoe komt het dat de donaties in ’s-Hertogenbosch na 2019 harder stijgen dan het BBP en zo’n piek bereikten in 2022? Hier zijn verschillende omstandigheden en oorzaken voor aan te wijzen. In het jaar 2022 eindigde de coronacrisis en veerde het sociale leven enorm op. De uitdrukking ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ was tast- en voelbaar geworden. In het najaar van 2022 ontving iedereen een energiecompensatie van 380 euro, ook als je deze niet nodig had. Tegelijkerijd startte de Stichting Goede Doelen ’s-Hertogenbosch, uitgever van de Bossche Lokale Goededoelengids©, een uitgebreide campagne voor lokale goede doelen. Bij elkaar leidde dit alles tot een enorme toename van lokale donaties en giften in ’s-Hertogenbosch.
Vanuit de inwoners van ’s-Hertogenbosch wordt nu jaarlijks zo’n 22,5 miljoen euro via donaties en nalatenschappen beschikbaar gesteld aan goede doelen, internationaal, nationaal en lokaal. In de komende decennia zal dit gaan toenemen. De sympathie voor lokale goede doelen neemt toe omdat ze dichtbij, vertrouwd en betrouwbaar zijn én bekender worden.
Vermogensoverdracht
Ook vindt de komende jaren in Nederland de grootste intergenerationele vermogensoverdracht ooit plaats. Naar verwachting zal tussen 2020 en 2060 zo’n tachtig tot negentig miljard euro via nalatenschappen terecht gaan komen bij goededoelenorganisaties. Daar komt nog eens negentig tot honderd miljard euro bij wat bij leven gedoneerd zal worden. Naar verwachting zal dat in ’s-Hertogenbosch, omgerekend op basis van inwoneraantal, circa 1,6 miljard euro opleveren voor goede doelen en het lokale gemeenschapsleven.
* Het bedrag is berekend met het inwonersaantal van ’s-Hertogenbosch in vergelijking met Nederland op basis van de cijfers van het onderzoek ‘Geven in Nederland 2024’ van de Vrije Universiteit Amsterdam. In ’s-Hertogenbosch woont 0,9 procent van de Nederlandse bevolking en is redelijk representatief qua bevolkingssamenstelling.