Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Banner Mindwize

Kabinet kort subsidiepot ontwikkelingssamenwerking met miljard euro

Nieuws

11 november 2024

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat het kabinet de totale subsidiepot voor non-profitorganisaties in de ontwikkelingssamenwerking met tweehonderd miljoen euro per jaar wil korten. Nu ontvangen deze goede doelen 1,4 miljard euro, in 2030 wordt dat nog slechts 400 miljoen. Welke gevolgen de bezuiniging heeft voor welke organisaties, verwacht het kabinet begin 2025 bekend te maken.

Reinette Klever (PVV), minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Reinette Klever (PVV), minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. © Martijn Beekman

door Marijn Thijs

In het hoofdlijnenakkoord kwamen de vier regerende partijen overeen het budget voor ontwikkelingssamenwerking met 2,4 miljard te korten. Deze bezuiniging is de eerste concrete maatregel van het kabinet om aan die belofte invulling te geven.

Ngo’s moeten daarnaast meer afhankelijk worden van donaties in plaats van overheidssteun. Nu dienen hulporganisaties 25 procent van hun inkomsten uit fondsenwerving te halen om in aanmerking te komen voor overheidsgeld. In de toekomst wordt dat vijftig procent. 

Prioriteiten 

Hoewel de precieze invulling van de bezuiniging nog niet bekend is, heeft minister Klever in de brief aan de Tweede Kamer wel haar prioriteiten beschreven. Volgens de NOS blijft er in de plannen overheidsgeld beschikbaar voor onder andere het bestrijden van hiv en aids, het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap en het beschermen van mensenrechten. Wat Klever betreft kan de aandacht van Nederlandse hulporganisaties zich het beste kan richten op aspecten waar Nederlandse bedrijven sterk in zijn en van zouden kunnen profiteren, schrijft De Volkskrant. De minister doelt dat op onderdelen zoals watermanagement, gezondheid en voedselzekerheid.

‘Het kabinet is zich ervan bewust dat de nieuwe aanpak een beroep doet op de flexibiliteit en het innovatievermogen van de organisaties. Tegelijkertijd biedt de aanpak hun ook de kans Nederlandse burgers en bedrijven meer met hun werkzaamheden te verbinden. Ontwikkelingshulp is immers een zaak van ons allemaal,’ aldus Klever. 

Partos: ‘Niet te begrijpen’

Brancheorganisatie voor ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties Partos vindt het ‘niet te begrijpen’ dat het kabinet zo drastisch snijdt in ‘de beweging die opkomt voor de democratie, vrede, stabiliteit, mensenrechten een de duurzame ontwikkelingsdoelen.’  De brancheorganisatie wijst er ook op dat er in de beleidsbrief maatregelen staan die ‘de speelruimte van maatschappelijke organisaties verder beperken, waardoor hun vermogen om effectief te opereren en zich uit te spreken in het belang van kwetsbare groepen ernstig wordt aangetast.’

‘In deze tijd van geopolitieke spanningen en globale uitdagingen als armoede, klimaatverandering, conflicten en afkalving van de internationale rechtsorde, zou een intensivering van onze ontwikkelingsinzet gerechtvaardigd zijn’, zegt directeur Liana Hoornweg van Partos. ‘Dat maakt deze enorme bezuiniging onbegrijpelijk en kortzichtig. Juist in tijden van crisis moeten we investeren in duurzame ontwikkeling voor stabiliteit, vrede en veiligheid.’ Ze vreest daarbij dat het plan de internationale positie van Nederland schaadt.

Partos doet een oproep aan de Tweede Kamer om het beleid bij te sturen en meer budget vrij te maken. Daarnaast is de brancheorganisatie volgende week dinsdag, tijdens de week van de begrotingsbehandeling, in Den Haag te vinden om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen.

Lees de volledige reactie van Partos hier.

Meer over Bezuinigingen Partos Ontwikkelingssamenwerking Politiek PVV Liana Hoornweg Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close