Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Poster ‘Say When’ wint Posters for the Planet-wedstrijd Turing Foundation

Nieuws

22 oktober 2024

De ontwerpwedstrijd Posters for the Planet is gewonnen door Say When (‘Zeg maar stop’) van Liam Houlihan. Zijn poster werd uit de bijna 1500 inzendingen als winnaar gekozen. De winnaar werd woensdag bekend gemaakt tijdens een programma in het ARTIS-Groote Museum. De posters van Manouk Hasebos en Lisa Dolmans eindigden ook in de top drie.

Winnaars van de Posters for the Planet ontwerpwedstrijd.
Winnaars van de Posters for the Planet ontwerpwedstrijd. © Aad Hoogendoorn

door Redactie Vf

‘Say When’ is een ‘grafische weergave van optimisme en pessimisme over de toekomst van de beschaving op onze planeet,’ zegt Houlihan over zijn poster, waarop de in hoofdletters gedrukte woorden ‘Say When’ half onder water staan. ‘De woorden die langzaam onderlopen stralen urgentie uit,’ oordeelt de jury. ‘Toch oordeelt de poster niet, communiceert eerder invloed. Het is nog aan ons. Het is mogelijk. Er is hoop. Als we opschieten. De poster is indrukwekkend. Het is een zee, een grafiek, het is een glas halfleeg of halfvol. Dat dit alles kan met twee woorden en twee vlakken, maakt de poster ijzersterk.’

Hasebos kreeg de tweede prijs voor haar poster ‘Ik had tog nog geen plannen voor de toekomst’, een poster die de jury omschrijft als een ‘schurende poster met een ontwapenende kindertekening met moeizame kinderletters, die mensen in de onderbuik raakt’. Dolmans maakte voor haar poster een weer-app na zoals die er in 2050 uitziet: met overal code rood, hoge temperaturen en natuurgeweld. ‘Het beeld is zowel herkenbaar als vervreemdend,’ schrijft de jury.

Posters for the Planet 

Posters for the Planet is een ontwerpwedstrijd met de opdracht om een krachtige poster te maken die Nederlanders aanzet om goede voornemens op het gebied van klimaatactie om te zetten in daadwerkelijke verandering. De 1462 posters werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit gedragswetenschapper en lector aan de HvA Reint Jan Renes, Urgenda-directeur Mirjan Minnesma, conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam Thomas Castro, cartoonist Jip van den Toorn en Lian Heinhuis, directeur klimaat bij de Turing Foundation.

Campagne

In totaal vielen tien posters in de prijzen. Deze zijn nu te zien in het ARTIS-Groote Museum en reizen daarna door naar musea in onder andere Den Bosch, Enschede en Maastricht. De poster-expositie is deel van een grotere klimaatcampagne.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close