Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Overheid zet mes in kunstsubsidies voor buitenlandse optredens en uitwisselingen

Nieuws

22 oktober 2024

Het kabinet wil tot 2029 stapsgewijs 3,5 miljoen euro bezuinigen op subsidies voor buitenlandse optredens, tournees en uitwisselingen voor theatermakers, musici en andere kunstenaars. Dat schrijft De Volkskrant op basis van data uit de Prinsjesdagbegroting. Het gaat om ruim zestien procent op de begroting voor internationaal cultuurbeleid.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Fer Gregory

door Redactie Vf

Cultuurprojecten worden al lange tijd ingezet als ‘soft power’-instrument. De internationale subsidies worden verzorgd door de departementen Cultuur, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingshulp en bedroegen ruim 21 miljoen euro vóór de ingreep. 

Volgens De Volkskrant zal Ontwikkelingshulp bezuinigen op de bijdrage aan het Prins Claus Fonds (circa zeven ton) en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (ongeveer 350.000 euro). Buitenlandse Zaken is voornemens 1,45 miljoen euro voor eenmalige culturele evenementen weg te halen bij ambassades en ook netwerkorganisatie DutchCulture krijgt minder geld. De minister van Cultuur verwacht de komende vier jaar nog niet concreet op internationaal cultuurbeleid te hoeven bezuinigen.

Lees meer op de website van De Volkskrant.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close