Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Voorlopige eindstand Giro555-actie voor Midden-Oosten: 15,1 miljoen

Nieuws

17 oktober 2024

Na de actiedag van Giro555 is de opbrengst voor de slachtoffers van de conflicten in het Midden-Oosten opgelopen tot ruim vijftien miljoen. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in de live-uitzending op tv. Het bedrag kan nog verder oplopen, want mensen kunnen de komende maanden blijven doneren aan de Samenwerkende Hulporganisaties.

Een hulpverlener van Cordaid loopt door een door oorlog verwoest gebied in het Midden-Oosten.
Een hulpverlener van Cordaid loopt door een door oorlog verwoest gebied in het Midden-Oosten. © MAJDY JILDAH / Giro555

door Marijn Thijs

‘We zijn enorm dankbaar en onder de indruk dat Nederland meer dan vijftien miljoen euro heeft gedoneerd. Dankzij deze gulle bijdragen van vele duizenden Nederlanders kunnen de hulporganisaties achter Giro555 een wezenlijk verschil maken in het leven van talloze mensen in het Midden-Oosten,’ aldus Rode Kruis directeur en actievoorzitter Harm Goossens. ‘Nederland laat hiermee zien dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je vandaan komt. Vandaag staat hulp aan mensen boven politiek.’

Burgers

Het de organisatie op dat met name burgers de beurs trekken voor deze actie, schrijft de NOS. Het bedrijfsleven en andere organisaties leken deze keer minder in actie te komen.

De opbrengst wordt door de tien organisaties die zich met de Giro555-actie bezig hielden ingezet om slachtoffers in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israel en Syrië te helpen. Hoeveel naar welk land gaat, wordt met een verdeelsleutel bepaald. Goossens gaf afgelopen weekend aan dat het merendeel naar Libanon en Gaza zal gaan, waar de humanitaire nood op dit moment het hoogst is.

Opbrengst 

Hoewel de schenkingen enigszins achterbleven in aanloop naar de actiedag, ligt het eindbedrag met vijftien miljoen gelijk met de acties voor het natuurgeweld in Sulawesi (2018) en de explosie in Beiroet (2020). De afgelopen jaren werd er voor Oekraïne (2022, 184 miljoen) en de aardbeving in Turkije en Syrië (2023, 128 mijloen) veel meer opgehaald.

Bron: Giro555
Meer over Giro555 Libanon Actiedag Samenwerkende hulporganisaties Syrië Harm Goossens Gaza Israël Midden-Oosten

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close