Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Beladen Giro555-actiedag Midden-Oosten van start met ruim vier miljoen euro

Nieuws

16 oktober 2024

De Nationale Actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties verenigd in Giro555 voor de slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten is vanochtend van start gegaan. In het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum werd vanochtend om 5.55 uur door een Joodse en Palestijnse student bekend gemaakt hoeveel er de afgelopen dagen is opgehaald voor mensen in nood in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië: bijna 4,4 miljoen euro.

Belpanel van de Actiedag van Giro555 voor het Midden-Oosten, met de tussenstand op de achtergrond (still uit video).
Belpanel van de Actiedag van Giro555 voor het Midden-Oosten, met de tussenstand op de achtergrond (still uit video). © NOS.nl (still uit video)

door Marijn Thijs

De dag kent een andere opzet dan bij andere acties, voornamelijk vanwege de maatschappelijke polarisatie rond het onderwerp waarvoor geld wordt opgehaald. Meer dan bij eerdere Giro555-actiedagen werden er in aanloop naar de actiedag vragen gesteld over het doel en de bestemming van het opgehaalde geld. Donateurs uitten hun zorgen over dat hun geld bij een terroristische organisatie terecht komt, anderen willen juist Israël of Palestina niet steunen. De onrust leidde ertoe dat, zeker tijdens de eerste dagen, donaties uitbleven.

Hoewel er wel een landelijke actiedag is, zullen een aantal vaste elementen worden overgeslagen. Zo is er vanavond geen avondvullend tv-programma te zien op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Deze zenders zullen een aantal keer naar Beeld & Geluid schakelen voor een update. Ook zitten er minder bekende Nederlanders in het belpanel en treden er geen artiesten op. Een aantal commerciële radiostations laten de actie ook links liggen omdat het onderwerp ‘te polariserend’ zou zijn, aldus een woordvoerder van DPG tegen het AD.

‘Geen ‘slachtoffers’ en ‘slachtoffers’’

Zondagavond zat Harm Goossens bij Nieuwsuur aan tafel om toelichting te geven over de actie. Hij vindt het 'heel goed' dat de discussie over het conflict in het Midden-Oosten gevoerd wordt, maar ziet ook de polarisatie in zijn werk. ‘Maar onze actie gaat natuurlijk om al die mensen in nood - en wij zijn humanitaire hulporganisaties - niet om het conflict. Daar willen we het wegtrekken.’ 

Donateurs de kans geven te schenken aan de landen die zij willen steunen, gaat er bij Goossens niet in. ‘Er zijn geen 'slachtoffers' en 'slachtoffers': wij zijn er voor iedereen in nood. We werken samen met tien organisaties, ieder met verschillende standpunten. Zij zijn al tientallen jaren in de regio aan het werk, met lokale partners en goede protocollen. De hulporganisaties hebben gezegd: we blijven bij onze standpunten, maar die zetten we even aan de kant om de krachten te bundelen voor mensen in nood.'

Het opgehaalde geld wordt volgens een verdeelsleutel over de ontvangers verdeeld. Volgens Goossens zal het meeste geld gaan naar de plekken waar de humanitaire nood het hoogst is, in Libanon en Gaza. Er zal ook geld naar Israël gaan, bijvoorbeeld voor psychosociale hulp.

Doneren

Giro555 staat de hele actiedag open voor donaties. Doneren kan via Giro555 onder vermelding van ‘Midden-Oosten’, via de website giro555.nl, of per telefoon: 0800-1112.

Meer over Giro555 Libanon Actiedag Syrië Harm Goossens Gaza Israël Midden-Oosten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close