Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Lammert Kamphuis in Goede Doelen Lezing 2024: ‘Unieke positie goede doelen bij bestrijding polarisatie’

Nieuws

15 oktober 2024

Vorige week sprak filosoof en auteur Lammert Kamphuis de jaarlijkse Goede Doelen Lezing uit. In zijn lezing, die hij tijdens een bijeenkomst in de Glazen Zaal in Den Haag voordroeg, sprak hij over groeiende polarisatie en de verharding van de samenleving en de rol die het maatschappelijk middenveld inneemt.

Lammert Kamphuis verzorgde de Goede Doelen Lezing 2024.
Lammert Kamphuis verzorgde de Goede Doelen Lezing 2024. © Goede Doelen Nederland

door Redactie Vf

Walvis en bidsprinkhaankreeft

In de lezing vergeleek Kamphuis de manieren van kijken en denken van de walvis en van de bidsprinkhaankreeft. Het grote, logge zeezoogdier ziet de wereld in zwart-wit, terwijl de bidsprinkhaankreeft juist meer kleuren ziet dan de mens kan. Kamphuis gebruikte deze vergelijking om de toenemende polarisatie te tekenen: gebeurtenissen en persoonlijkheden worden steeds vaker vanuit het zwart-witte perspectief benaderd. 73 procent van de aanwezigen stemde in met de stelling dat de meningsverschillen in Nederland toenemen.

Kamphuis vervolgde zijn lezing met een pleidooi om de wereld vanuit verschillende invalshoeken te bekijken: met ‘perspectivistische lenigheid’. Goede doelen kunnen daar, volgens de filosoof, een belangrijke rol in spelen. Zij kunnen vanuit hun waarden opereren en vanuit hun rol als verbinder zoeken naar overeenkomsten, zelfs bij meningsverschillen. Ook denkt Kamphuis dat goede doelen een rol kunnen spelen bij het ‘ontbubbelen’ van de samenleving: ervoor zorgen dat mensen buiten hun eigen, bekende bubbel treden en met een geopende blik kijken naar de wereld om hen heen.

Luisteren en begrijpen

De lezing eindigde met de boodschap om wat vaker te luisteren en te begrijpen, ten opzichte van het altijd gelijk te willen hebben. Dat is een essentieel onderdeel van een samenleving waarin verbinding en begrip voor elkaar centraal zijn, aldus Kamphuis. 

Lees de hele Goede Doelen Lezing 2024 hier.

Paneldiscussie

De bijeenkomst in Den Haag vervolgde daarna met een vraaggesprek tussen D66-senator Boris Dittrich en journalist Frénk van der Linden. Hij sprak vervolgens ook met Rina Molenaar (directeur Woord en Daad), Maarten Hupkes (directeur Stichting De Buurt), Joris Thijssen (lid Tweede Kamer GroenLinks-PvdA) en Wytske Postma (Tweede Kamerlid NSC) over de rol van goede doelen in een polariserende samenleving.

Goede Doelen Nederland vatte deze paneldiscussie samen op haar site.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close