Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Brancheorganisaties uiten nogmaals zorgen over Wtmo

Nieuws

24 september 2024

Twaalf brancheorganisaties hebben afgelopen week opnieuw een brief geschreven aan de minister van Justitie en Veiligheid (David van Weel), waarin ze hun zorgen uiten over de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo). Als de wet erdoor komt zal dat invloed hebben op Nederlandse stichtingen en verenigingen. De brancheorganisaties pleiten voor een ‘integrale en juridisch gedegen’ toetsing van de wet door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het Torentje van de Premier in Den Haag.
Het Torentje van de Premier in Den Haag. © Shutterstock // DasyaDasya

door Redactie Vf

Met de Wtmo wil de regering ongewenste buitenlandse financiering van non-profitorganisaties bestrijden. Het eerste wetsvoorstel werd in 2020 ingediend en lag daarna, mede door de luide tegenstem van het maatschappelijk middenveld, jarenlang stil. De wet verplicht stichtingen en verenigingen tot het administreren van persoonsgegevens en de regels voor vrijwilligerswerk worden aangescherpt. Volgens de brancheorganisaties is het wetsvoorstel met de tijd ‘bijna onherkenbaar veranderd’. In het voorstel zijn ook bezwaren van de Raad van State niet weggenomen.

De twaalf organisaties die deze brief ondertekenden zijn:

Goede Doelen Nederland, Partin, CIO, FIN, NOC*NSF, Vereniging NOV, European Center for Not-for-Profit Law, Human Security Collective, Netherlands Helsinki Committee, WO=MEN Dutch Gender Platform, PARTOS en Breed Mensenrechten Overleg (BMO). 

Vertegenwoordigers van de non-profitsector vrezen dat de regeldruk toeneemt en dat privacy in het geding is. Zij vinden dat het bestrijden van ondermijning er niet toe mag leiden dat ‘het functioneren van legitieme maatschappelijke organisaties wordt bemoeilijkt.’

‘Wij zijn van mening dat, gelet op het ingrijpende karakter van dit wetsvoorstel en de belangrijke wijzigingen die doorlopend tijdens het wetgevingsproces zijn aangebracht, het aangepaste wetsvoorstel ‘aan de voorkant’ integraal en gedegen juridisch getoetst moet worden. Bovendien moet er bewijs worden geleverd ten aanzien van de noodzakelijkheid en effectiviteit van het wetsvoorstel,’ aldus opgetekend in de brief.

Lees de hele brief hier.

Bron: Partin

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close