Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Alleen grote musea herstellen goed van coronacrisis

Nieuws

24 september 2024

Hoewel het draagvlak voor de Nederlandse museale sector goed is, is het herstel van de coronacrisis broos. Vooral kleine en middelkleine musea hebben het gemiddeld genomen moeilijk, blijkt uit de Museumcijfers 2023 van de Museumvereniging.

Het museumplein in Amsterdam, met links het Van Gogh Museum en in het midden het Rijksmuseum.
Het museumplein in Amsterdam, met links het Van Gogh Museum en in het midden het Rijksmuseum. © TonyV3112 / Shutterstock.com

door Redactie Vf

In vergelijking met topjaar 2019 kwamen er bij kleine musea (jaaromzet tot 400.000 euro) een derde minder bezoekers, bij middelkleine musea (400.000 – 800.000 euro omzet) was het achttien procent minder. De Museumvereniging vreest dat kleine musea het nog moeilijker gaan krijgen door de voorgenomen btw-verhoging en vanwege hun grote afhankelijkheid van vrijwilligers. 

Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, licht toe: ‘Door continue stijgende kosten piept en kraakt de sector op veel plekken terwijl we haar juist willen beschermen en koesteren. Musea zijn geen luxeproduct. Essentieel dus dat er in deze precaire fase geen onverstandige btw-verhoging komt en subsidies netjes geïndexeerd worden zodat het publiek kan blijven komen.’

Uit het onderzoek van de Museumvereniging blijkt verder dat in 2023 bijna 31 miljoen museumbezoeken zijn gedaan aan de 475 aangesloten musea: waarvan 23 miljoen door Nederlanders. Er zijn 1,44 miljoen mensen met een Museumkaart, die allemaal gemiddeld 6,6 keer per jaar naar het museum trekken. Bij de aangesloten zijn 26.000 vrijwilligers betrokken.

Lees hier alle Museumcijfers voor 2023.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close