Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Leergeld Nederland: ‘Waarom schoolboeken wel, maar laptops niet gratis?’

Nieuws

27 augustus 2024

Veel scholen stellen de aanschaf van een laptop voor hun onderwijsprogramma verplicht, terwijl veel ouders dat niet kunnen betalen. Dat zegt Leergeld Nederland, die vraagtekens zet bij het feit dat schoolboeken wel, maar laptops niet gratis zijn. ‘Digitale leermiddelen zijn onmisbaar geworden voor het volgen van onderwijs. Daarom moeten ze, net als schoolboeken, gratis beschikbaar zijn voor leerlingen,’ aldus directeur-bestuurder Gaby van den Biggelaar.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // LBeddoe

door Redactie Vf

In 2023 ondersteunden de 112 lokale en regionale stichtingen van Leergeld Nederland bijna 200.000 kinderen met een bedrag van in totaal 37 miljoen euro. Een steeds groter aandeel van deze ondersteuning gaat naar digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs. Daarbij voldoen goedkopere of refurbished laptops vaak niet meer.

Volgens Leergeld Nederland roept dit belangrijke vragen op over het beginsel van gratis toegankelijk, publiek gefinancierd onderwijs en kansengelijkheid.

De discussie over de financiering van digitale leermiddelen wordt al langer gevoerd in politiek Den Haag. Scholen kloppen al langer bij het Ministerie van OCW aan om hulp bij het bekostigen van laptops. Hoewel de politiek toezegde een voorstel voor te bereiden vergelijkbaar met de afspraken voor gratis schoolboeken, blijft concrete actie tot nu toe uit.

Leergeld Nederland roept de nieuwe regering op om digitale leermiddelen onder de Wet Gratis Schoolboeken te laten vallen. Voor de kansengelijkheid is het cruciaal dat leerlingen kosteloos toegang krijgen tot laptops en andere digitale hulpmiddelen, betoogt de organisatie. Van den Biggelaar: ‘Het is onaanvaardbaar dat ouders gedwongen worden om deze kosten te dragen. Het is een collectieve investering in het onderwijs en kansen voor alle kinderen!’

Meer over Armoede Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Educatie Leergeld Nederland Kansengelijkheid Gaby van den Biggelaar Laptops

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close