Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Belgische goede doelen moeten donateurs om rijksregisternummer gaan vragen

Nieuws

27 augustus 2024

Om een geldig fiscaal attest uit te kunnen schrijven en zo belastingvoordeel te krijgen, hebben Belgische erkende goede doelen sinds begin dit jaar de rijksregisternummers (in Nederland: het burgerservicenummer (BSN)) van haar donateurs nodig. Belgische media roepen op tot voorzichtigheid: het nummer kan van waarde zijn voor criminelen.

De Finance Tower in Brussel, vanuit waar de FOD Financiën werkzaam is.
De Finance Tower in Brussel, vanuit waar de FOD Financiën werkzaam is. © Shutterstock // Werner Lerooy

door Redactie Vf

Belgen kunnen een belastingvermindering van 45 procent over hun giften aan een goed doel krijgen als zij minstens veertig euro doneren in een kalenderjaar. Om daar aanspraak op te maken, moet een fiscaal attest van het betreffende goede doel worden toegevoegd. Voorheen konden zij dat doen met enkel de namen en adressen van de donateurs, maar nu is ook het rijksregisternummer daarvoor nodig.

‘Op die manier kunnen we personen met zekerheid identificeren en een aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte vooraf invullen’, aldus Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën tegen VRT NWS.

Tegelijkertijd levert het twijfels op bij donateurs en verenigingen. Het rijksregisternummer is per persoon uniek en het nummer is door kwaadwillende personen te gebruiken om identiteitsfraude mee te plegen. Goede doelen moeten op hun beurt zorgen dat de persoonsgegevens veilig verwerkt worden.

Adyns: ‘De instanties zijn verplicht om de nodige technische en organisatorische maatregelen te nemen voor wat betreft de beveiliging van de verwerking van persoonsgegevens. Bij misbruik van de gegevens die worden bijgehouden door de verenigingen of een datalek bij verenigingen kunnen alleen de verenigingen aansprakelijk gesteld worden.’ 

2024 geldt als overgangsjaar voor verenigingen: zij mogen nog fiscale attesten zonder het nationaal nummer van de schenker afleveren. In de toekomst wordt het rijksregisternummer een absolute vereiste, schrijft VRT NWS.

Bron: VRT-NWS
Meer over Privacy België FOD Financiën Belastingvoordeel Francis Adyns Rijksregisternummer

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close