Op het Afrikaanse continent woedt een Mpox-uitbraak die tot grote zorgen leidt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de toename van het aantal besmettingen. Het Rode Kruis geeft aan de hulpverlening op te schalen om de met het virus besmette mensen te helpen en te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
De meeste besmettingen zijn in de Democratische Republiek Congo (DRC, 92 procent), maar het virus is ook waargenomen in minstens twaalf andere landen, waaronder Kenia, Burundi en Oeganda. Ook buiten Afrika zijn mensen ziek geworden van het Mpox-virus.
Het Rode Kruis zet extra vrijwilligers in. In de DRC richtten zij zich onder andere op het opzetten van informatiecampagnes om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus teruggedrongen wordt. Zij bereikten daarmee al meer dan 400.000 mensen. Daarnaast bieden hulpverleners steun aan de zieken, en helpen ze met het traceren van de verspreiding. Tot slot geven hulpverleners psychosociale ondersteuning aan getroffen families.
‘Deze Mpox-epidemie herinnert ons er opnieuw aan dat virussen geen grenzen kennen,’ zegt Rode Kruis-directeur Harm Goossens. De sterke toename van het aantal besmettingen in Afrika is zeer zorgwekkend en vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Dit overstijgt één land, waardoor onmiddellijke intercontinentale samenwerking op het gebied van vaccinatiecampagnes en preventie nodig is.’