Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Nieuwe wet verduidelijkt onderscheid tussen zzp’ers en werknemers

Nieuws

20 augustus 2024

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst meer handhaven op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), de wet die zzp’ers en hun opdrachtgevers helpen bij het aangaan van een arbeidsrelatie. Deze wetgeving raakt ook aan zzp’ers die zich inzetten voor goede doelen, bijvoorbeeld op fondsenwerving, projectleiding of eventmanagement. Goede doelen moeten, net als bedrijven, opletten dat er bij de inzet van zzp’ers geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // BlueSkyImage

door Redactie Vf

Naast de aangekondigde handhaving is er ook een nieuwe versie gepubliceerd van het wetsvoorstel voor de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Die wet moet het makkelijker maken om te beoordelen of een zzp’er ingehuurd mag worden, en is onderdeel van een breder maatregelenpakket om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Zzp’ers die voor bedrijven werken bepalen, anders dan werknemers van een organisatie, zelf hoe, waar en wanneer ze werken en er is in principe geen gezagsverhouding. Toch zijn er veel uitzonderingen waarbij er eigenlijk sprake zou moeten zijn van een loondienst-overeenkomst.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close