Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Grootte Zweedse filantropie loopt na piekjaar 2022 hard terug

Nieuws

23 juli 2024

Zweden heeft te kampen met een flinke terugloop in het aantal donaties aan goede doelen, blijkt uit een onderzoek van fondsenwervende vereniging Giva Sverige. Het aantal giften in 2023 zakte met twaalf procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het geefgedrag van bedrijven zelfs met een derde terugliep. Toch is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek: 2022 was een zeer succesvol jaar waarin, mede door de oorlog in Oekraïne, veel meer dan gebruikelijk werd gedoneerd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // hyotographics

door Marijn Thijs

De leden van Giva Sverige ontvingen in 2023 een totaal van 11,5 miljard Zweedse kronen: 1,6 miljard minder dan in 2022, maar 1,8 miljard meer dan in 2021. Het aandeel van bedrijven, dat in 2022 nog zeer hoog was, viel terug en normaliseerde ten opzichte van de natuurlijke progressie van de jaren ervoor. De inkomsten uit nalatenschappen zitten daarbij stevig in de lift: er werd voor 1,9 miljard Zweedse kronen nagelaten aan non-profitorganisaties (een stijging van vijftien procent).

‘Er heerste grote onzekerheid in aanloop naar 2023,’ legt Charlotte Rydh, secretaris-generaal van Giva Sverige uit. ‘De ruimte voor huishoudens om te consumeren is door inflatie en verhoogde rente flink afgenomen. Met terugwerkende kracht kunnen we zien dat, gezien de omstandigheden, giften van particulieren relatief sterk zijn gebleven. […] Het aantal donaties voor Oekraïne is daarbij nog steeds groot, maar komen niet in de buurt van het niveau dat in 2022 werd bereikt.'

--

Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 26, nummer 2, dat in juli 2024 verscheen.

Meer over Europa Filantropie Geefgedrag Zweden Charlotte Rydh Giva Sverige Oekraïne Filantropie over de Grens VF 26-2

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close