Afgelopen weekend vond de derde editie van de ALS Sunrise Walk plaats en zowel het aantal deelnemers als de opbrengst groeide ten opzichte van eerdere jaren. Er liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag zo’n drieduizend mensen door de Utrechtse nacht en zij haalden ruim 916.000 euro op voor onderzoek naar de dodelijke zenuw/spierziekte ALS.
Tijdens het evenement van ALS Nederland lopen deelnemers ’s nachts een route in en rond Utrecht (vijf, vijftien of 25 kilometer), met de finish bij de Jaarbeurs rond het moment dat de zon weer opkomt. De zonsopgang staat tijdens het evenement symbool voor de hoop op een medicijn voor de nu nog dodelijke ziekte. Tijdens de eerste editie liepen ongeveer duizend mensen mee, anno 2024 zijn dat er drie keer zo veel.
'Onmacht omzetten in daadkracht'
‘Bijna alle deelnemers zijn op een of andere manier persoonlijk betrokken bij de ziekten ALS, PSMA en PLS. Onder de duizenden deelnemers zijn er zelfs zeventien mensen die meedoen en zélf deze vreselijke diagnose hebben’, aldus Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland. ‘Voor velen is het meedoen, naast het inzamelen van geld voor onderzoek, ook een manier om hun onmacht om te zetten in daadkracht.’
Volgens Noach is het geld voor onderzoek nog altijd hard nodig. ‘Zolang er nog geen oplossing is, investeren we ook in projecten die de kwaliteit van zorg en leven voor patiënten en naasten verbeteren.’
Sportevenementen
Stichting ALS Nederland hoopt dat de Sunrise Walk de komende jaren nog verder kan groeien. De non-profitorganisatie houdt gedurende het jaar vaker sportevenementen, zoals de Tour du ALS en de Amsterdam City Swim.