De Giro555-actie na de aardbevingen in Turkije en Syrië is afgelopen en heeft 128 miljoen euro opgebracht. Dat meldt Giro555 op haar website. Tijdens de eerste negen maanden van de van de hulpactie hebben de Samenwerkende Hulporganisaties ten minste 5,5 miljoen mensen kunnen bereiken.
Ongeveer een jaar geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een zeer zware aardbeving die tot in Israel, Libanon en Cyprus werd gevoeld. Kort ging Giro555 open en na de Nationale Actiedag stond de teller op 88,9 miljoen euro. In de daaropvolgende maanden groeide dat bedrag nog met bijna veertig miljoen euro.
Noodhulp
In de eerste periode lag de nadruk van de hulpverlening op de acute noden, zoals het redden van mensen onder puin en het uitdelen van voedsel, drinkwater, sanitair, tijdelijk onderdak en medicijnen.
‘De expertise die elke hulporganisatie namens Giro555 biedt, maakt dat we in kunnen spelen op de uiteenlopende behoeftes in beide landen,’ zegt actievoorzitter Michiel Servaes. In Syrië was het voor veel mensen al moeilijk om aan voldoende voedsel te komen vóór de aardbeving en daarna is de situatie verder verslechterd. De hulporganisaties hebben grootschalig ingezet op het uitdelen van voedsel. In Turkije was onder andere een groot waterprobleem ontstaan. Daar hebben we een waterzuiveringsinstallatie kunnen repareren die duizenden mensen in de regio weer van schoon water voorziet.’
Volgens Giro555 is het tot nu toe bestede bedrag nagenoeg evenredig over de twee landen verdeeld.
Vervolghulp
De Samenwerkende Hulporganisaties zich zowel op het herstel van de lokale economie en inkomstenbronnen, als op psychosociale hulp. Daarbij ligt de focus vooral op kinderen. ‘Veel kinderen verloren hun ouders, familie of huis. Dit alles kan leiden tot angst, sociaal isolement, depressie en andere stress-gerelateerde problemen,’ vertelt Wietske Nijman, noodhulpcoördinator bij UNICEF. Met de opbrengst worden onder andere kindvriendelijke ruimtes, waar ook onderwijs wordt geboden, ondersteund.
De actie voor Turkije en Syrië is de op twee na succesvolste actie van de Samenwerkende Hulporganisaties. Alleen voor de tsunami in Indonesië (208 miljoen) en de oorlog in Oekraïne (184 miljoen) werd meer opgehaald.