De Europese Commissie heeft begin september een voorstel aangenomen om filantropie-samenwerkingen over de Europese grenzen te vergemakkelijken. Het voorstel zal nu worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad. Daarna hebben lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn in nationaal recht om te zetten, schrijft EFA.
Administratieve rompslomp
De wetgeving is gericht op het wegnemen van juridische en administratieve belemmeringen voor non-profitorganisaties die in meer dan één lidstaat actief (willen) zijn. Als ze aan de slag gaan in een EU-land anders dan het land waarin de nonprofit gevestigd is, moeten ze zich vaak opnieuw registreren of zelfs een nieuwe juridische entiteit oprichten.
Uiteindelijk moet het voorstel de opmaat zijn tot een nieuwe rechtsvorm van non-profitorganisaties die speciaal zijn ontworpen voor internationale doeleinden, naast de bestaande nationale rechtsvormen: de zogenaamde ECBA. De organisatie wordt dan automatisch in de hele EU erkend via een ‘ECBA-certificaat.’
'Doorbraak'
‘Het voorstel is een doorbraak voor iedereen die strijdt voor de ondersteuning van de democratie over de Europese grenzen heen, en een eerste stap in de richting van de bescherming van het maatschappelijk middenveld als geheel, in de hele EU,’ zegt Europees Parlementslid Sergey Lagodinsky. De Duitser (Europese Groene Partij) is ook vicevoorzitter van de Commissie juridische zaken. ‘Deze EU-brede juridische status zal maatschappelijke organisaties versterken die mensen uit meer dan één lidstaat samenbrengen.’
--
Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 5, dat in oktober 2023 verscheen.