Omdat steeds meer banken hun fysieke filialen sluiten wordt het steeds moeilijker voor kerken die contant geld inzamelen met de collecte om geld af te storten. Dat schrijft Omroep Brabant. Het is voor de veelal oudere vrijwilligers veel moeite en soms zelfs onveilig om met grote stapels geld op pad te gaan.
Sinds 1 oktober zijn alle geldautomaten overgenomen door de gele Geldmaat-automaten. In veel gemeenten is het nog mogelijk om bankbiljetten te storten, maar muntgeld wordt weinig aangenomen. Het gaat daarbij niet om kleine bedragen, blijkt uit een rondvraag van de regionale omroep. Soms heeft een kerk 10.000 euro af te storten in een maand.
‘Om zo’n eind op pad te gaan met contant geld is voor mensen tussen de zeventig en tachtig jaar niet te doen,’ vertelt John van Dijck, penningmeester van de Immanuelparochie in Zevenbergen, aan Omroep Brabant. Andere kasbeheerders vertellen dat ze naar bankautomaten in bijvoorbeeld bouwmarkten moeten om het muntgeld te storten. Daar lopen veel mensen in en uit en daarmee zijn de locaties kwetsbaar voor diefstal.
Daarnaast wordt het duurder om geld te storten. Munten en biljetten moeten apart van elkaar worden ingeleverd en daarover betalen kerken twee keer een tientje transactiekosten. Ook kan er maar 2500 euro per keer worden gestort. Sommige kerken doen zodoende zes tot acht stortingen per maand, waardoor ze op jaarbasis ruim zevenhonderd euro aan transactiekosten betalen.
Rabobank-woordvoerder Eric Lagerweij roept in het Omroep Brabant-artikel kerken op om andere betalingsvormen te gebruiken, zoals QR-codes of betaalverzoeken. Of die alternatieve betaalopties goed gedijen in een kerk waar het merendeel op leeftijd is, blijft de vraag.