Het wordt voor homoseksuele mannen makkelijker om bloed of plasma te doneren bij bloedbanken van Sanquin. Voorheen mochten zij alleen af laten tappen als zij vier maanden geen seks hadden gehad, maar nu mogen ook mannen in een ‘duurzame, monogame relatie van ten minste twaalf maanden’ doneren. Als een mannelijke donor wisselende seksuele mannelijke partners heeft, dan blijft donatie alleen mogelijk na vier maanden zonder geslachtsgemeenschap.
Sanquin is verantwoordelijk voor de veiligheid van het gedoneerde bloed en voeren daarvoor controles uit. Eerst wordt er getest op via bloed overdraagbare infecties met bijvoorbeeld HIV, hepatitis B, C en E, en syfilis. Daarnaast worden donors van donatie uitgesloten als zij een verhoogde kans hebben op infecties in het bloed, bijvoorbeeld na een reis in een bepaalde buitenlanden of na ‘seksueel risicogedrag’. Mannen hebben na seksueel contact met een andere man een verhoogd risico op bloed-overdraagbare infecties.
Als onveilig bloed aan een patiënt wordt doorgegeven, kan dat leiden tot transfusiegerelateerde infecties van chronische of zelfs dodelijke ziektes.
De uitsteltermijn is vooralsnog nodig omdat besmettingen in het bloed niet onmiddellijk te traceren zijn: het kan een aantal weken tot maanden duren voordat een besmetting met zekerheid kan worden aangetoond. De termijn is bepaald op vier maanden omdat vanaf dat moment een hepatitis-B test positief kan zijn. ‘Die tijd moet daarom in elk geval worden afgewacht,’ schrijft de bloedbank.
Op termijn wil Sanquin helemaal van de regels met betrekking tot homoseksuele mannen en bloeddonatie af. De bloedbank zegt een verdere verruiming voor te bereiden om eind 2022 alle homoseksuele mannen toe te kunnen laten als bloeddonor, zonder uitsteltermijn.