KWF Kankerbestrijding heeft 11.136 nieuwe donateurs geworven met de jaarlijkse tv-special ‘Nederland staat op tegen kanker’. KWF heeft de nieuwe donateurs hard nodig, omdat de non-profit door de coronapandemie een deel van de onderzoekstijd verloren zag gaan en veel wervingsactiviteiten geen doorgang konden vinden.
Miljoenen schade
KWF Kankerbestrijding liep door de coronacrisis tientallen miljoenen mis en moest zelfs een hele ronde onderzoeksfinanciering uitstellen, vertelde directeur Carla van Gils bij Spraakmakers op NPO Radio 1. ‘In het medisch onderzoeksveld lag ook heel veel stil. Bijna negentig procent van onze kankeronderzoeken hebben – kort of lang – stilgelegen. De laboratoria waren dicht en we konden patiënten niet uitnodigen om mee te doen aan onderzoek. Soms betekende dat dat we onderzoek opnieuw moeten opstarten, met een hele nieuwe onderzoeksgroep. De resultaten lopen dus ook vertraging op; die komen later bij de patiënt terecht.’
Inmiddels is alles weer redelijk op de rit, vertelt KWF. De laboratorium- en bevolkingsonderzoeken zijn weer opgestart en de fondsenwerving wordt ook weer terug opgestart.
Benefietavond
Tijdens de liveshow, gepresenteerd door Frits Sissing, vertelden onderzoekers en deskundigen over het belang van hun werk en de rol van donateurs daarin, waren er muzikale optredens (onder andere van een gelegenheidsgroep bestaande uit Stef Bos, Lucas Hamming, Friday en Wouter Hardy) en transformeerden Wendy van Dijk en Janny van der Heijden in levende standbeelden. Net zoals andere jaren vertelden patiënten in mooie portretten hun persoonlijke verhaal.
Het was de elfde keer dat de benefietavond tegen kanker werd gehouden. Vorig jaar leverde de avond ruim 20.000 nieuwe donateurs op. Vermoedelijk loopt het aantal van dit jaar de komende dagen nog verder op.
Gerelateerde berichten
-
4 februari 2021
Kankerorganisaties KWF, IKNL en NFK roepen op voor Kankeragenda
Lees meer over "Kankerorganisaties KWF, IKNL en NFK roepen op voor Kankeragenda"