Verschillende goede doelen delen maandag de petitie ‘Red onze Afghaanse collega’s en partners’ op hun nieuws- en sociale mediakanalen. Nu ongeveer negentig procent van Afghanistan in handen is van de extremistische Taliban moeten veel mensen die voor Nederlandse militaire missies en ngo’s gewerkt hebben vrezen voor hun leven. De ondertekenaars roepen met hun handtekening het kabinet op om per direct over te gaan tot actie voor deze kwetsbare groep mensen.
Nederland heeft op verschillende manieren bijgedragen aan de veiligheid en ontwikkeling van het verscheurde Aziatische land. Ook zijn er Nederlandse ngo’s en kennisinstellingen actief die zich voor de rechtstaat, gezondheidszorg, vrouwenrechten en onderwijs inzetten. Zij hebben daarvoor hulp van de lokale Afghaanse bevolking gekregen, bijvoorbeeld van tolken, chauffeurs en gidsen. Nederland leidde op haar beurt Afghaanse advocaten, rechters, journalisten en mensenrechtenverdedigers op, die nu onder het nieuwe Taliban-bewind worden bedreigd.
Verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Cordaid, Vluchtelingenwerk, Oxfam Novib en Save the Children hebben de petitie onder de aandacht gebracht, en een aantal directeuren heeft hun handtekening onder de petitie gezet, waaronder Kees Zevenbergen (Cordaid), Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling), Dominique Nientker (Human Aid Now) en Bart Romijn (Partos).
‘Nederland komt laat in actie’
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland had het kabinet al veel eerder in actie kunnen komen. ‘Wij vragen hier al maanden aandacht voor, maar de urgentie leek maar niet door te dringen tot het kabinet’, aldus een woordvoerder tegenover Het Parool. ‘Nu moeten in allerijl aanvragen worden beoordeeld terwijl dit maanden geleden al gedaan had kunnen worden.’ De Amsterdamse krant sprak ook met Paul van den Berg, politiek adviseur bij Cordaid en mede-initiatiefnemer van de petitie. Hij vindt dat Nederland het tot nu toe erg heeft laten lopen. Nederland moet wat hem betreft snel overgaan tot evacuatie van de honderden Afghanen met een band met Nederland. ‘We krijgen ontzettend veel verzoeken van mensen die bedreigd worden, dat is niet bij te houden. Mensen willen het land uit omdat ze hun leven niet zeker zijn’, aldus van den Berg tegen het Parool.
Dinsdag aangeboden
Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over Afghanistan zullen een groep bestaande uit maatschappelijke organisaties, veteranen en Afghaanse tolken de petitie aan Kamerleden aanbieden. Maandagmiddag rond 15.30 uur was de petitie meer dan 9000 keer ondertekend.