Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Banner Mindwize

WWF vraagt aandacht voor massale ontbossing door Europa

Onderzoek

13 januari 2021

In de periode tussen 2004 en 2017 is op verschillende plekken in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor in totaal 43 miljoen hectare aan natuur vernietigd. Dat is een gebied ter grootte van tien keer Nederland, schrijft het WWF. De natuurorganisatie publiceert vandaag een overzichtsrapport over ontbossing voor landbouw en waarschuwt meteen voor de gevolgen.

Ontbossing in Maleisië.
Ontbossing in Maleisië. © Shutterstock // Rich Carey

door Redactie Vf

In het rapport benoemt het WWF 24 landen waar ‘ontbossingsfronten’ te vinden zijn; plekken waar bos en andere natuur direct in gevaar zijn. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld gaat het slecht met de wilde dierenpopulatie in de Cerrado (Brazilië) en de Amazone (voornamelijk Brazilië, maar ook acht andere landen zoals Peru en Colombia). Nog eens acht fronten liggen in Afrika, bijvoorbeeld op Madagaskar. De overige zeven fronten zijn te vinden in Azië, met Indonesië en Maleisië als ‘topontbossers’. Ook daar brengt het leeghalen van het woud gevaar voor bedreigde soorten met zich mee, zoals tijgers en Aziatische olifanten.

Geen ver-van-mijn-bed-show

Hoewel de massale ontbossing volgens WWF slecht voor te stellen is, benadrukt de organisatie dat dit 'geen ver-van-ons-bed show' is. Merijn van Leeuwen van WWF: ‘Een van de grootste oorzaken van ontbossing in tropische gebieden is de grote vraag uit Europa naar palmolie, soja voor veevoer en cacao. We moeten onze boodschappen kunnen doen in de wetenschap dat er niet voor ontbost is. Daar is stevige Europese wetgeving voor nodig.’

Van Leeuwen roept namens WWF op om onze relatie met de natuur te veranderen. Het moet volgens de natuurorganisatie niet langer draaien om economische groei op de korte termijn. ‘De coronacrisis laat ook zien dat de manier waarop we met natuur en dieren omgaan grote risico’s met zich meebrengt. Maar er is gelukkig ook hoop,’ vervolgt hij, ‘want er zijn onderzoeken die aangeven dat zelfs als je meer soja en andere gewassen wilt verbouwen, dit kan door bestaande landbouwgrond beter te benutten.

Aanbevelingen

WWF besluit het rapport met aanbevelingen voor bedrijven, overheden, beleidsmakers en burgers, zoals de roep om betere wetgeving en verduurzaming in de bedrijfsketen, bescherming van inheemse bevolkingsgroepen en plantaardige consumptie.

Bron: WWF
Meer over Klimaat Wereld Natuur Fonds Klimaatverandering Natuur Dieren Merijn van Leeuwen Ontbossing WWF

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close