De Trump-regering overweegt verschillende leidende mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, Oxfam en Human Rights Watch, als antisemitisch te bestempelen, met het verzoek aan overheden om ze niet langer te steunen. Dat schrijft journalistiek platform Politico op basis van informatie van twee mensen die bij de beslissing betrokken zijn. Vertegenwoordigers van de genoemde ngo’s benadrukken in hun reactie dat de beschuldiging ongefundeerd is.
BDS-beweging
In de verklaring zou staan dat de ngo’s de BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions) steunen. Aanhangers van de beweging roepen op tot verzet tegen Israël met als doel dat land te bewegen om verplichtingen met betrekking tot mensenrechten van de Palestijnen na te komen. Politico schrijft dat Israël door de beweging wordt bekritiseerd vanwege de bouw van nederzettingen op land dat de Palestijnen eisen voor een toekomstige staat.
De verklaring zou op aandringen van staatssecretaris Mike Pompeo komen. Hij wil in de gunst komen bij pro-Israëlische en evangelische kiezers – een belangrijk onderdeel van Trumps aanhang. Toch kan het plan ook op stevige kritiek rekenen vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat de beschuldiging vragen over vrijheid van meningsuiting oproept, kan leiden tot rechtszaken en mogelijk zelfs rechtsgrondslag mist. Als de verklaring naar buiten wordt gebracht, zal dat vermoedelijk binnen nu en een week gebeuren.
Geen uitgesproken steun
De genoemde groepen hebben nooit openlijk hun steun uitgesproken voor de BDS-beweging, maar uiten wel kritiek op Israëls nederzettingenbeleid en de manier waarop zij Palestijnen behandelen. Pro-Israëlische organisaties claimen dat de acties van de ngo’s-steun voor de beweging uitspreken en daarmee antisemitisch zijn.
In de eerste reacties ontkennen de betrokken organisaties de beschuldiging. Amnesty USA’s uitvoerend directeur noemde de beschuldigingen ‘ongefundeerd’. ‘Amnesty is toegewijd aan het bestrijden van antisemitisme en alle vormen van haat wereldwijd, en zal mensen blijven beschermen waar gerechtigheid, vrijheid, waarheid en waardigheid wordt ontkend. We kijken ernaar uit om de aanvallen van het ministerie aan te pakken,’ aldus Bob Goodfellow tegen Politico. Oxfam Amerika’s beleidsleider noemde de beschuldigingen van antisemitisme ‘onwaar’ en ‘beledigend’.
Eric Goldstein, ambtenaar bij Human Rights Watch, geeft aan de organisatie alle vormen van discriminatie aanvecht. ‘Kritiek hebben op overheidsbeleid is niet hetzelfde als het aanvallen van een specifieke groep mensen. Onze kritiek op het Amerikaanse beleid maakt ons bijvoorbeeld niet anti-Amerikaans.’
Materiële impact nog onbekend
De impact van de verklaring is nog niet duidelijk. Human Rights Watch en de Amerikaanse tak van Amnesty International krijgt geen geld van de Amerikaanse overheid. Buiten Amerika krijgen sommige geassocieerde organisaties van Oxfam geld, maar Oxfam Amerika zelf niet.